Fiets weg

Om de stallingen en het stationsgebied goed bereikbaar te houden, moet u uw fiets in de rekken stallen. Uw fiets mag niet te lang op dezelfde plek staan en mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken. De gemeente verwijdert fietsen die verkeerd of te lang zijn gestald en bewaart ze tijdelijk in het fietsdepot.

Let op!

Rond 3 oktober worden op het kermisterrein, de feestelijke warenmarkt en diverse evenementenlocaties de fietsenrekken verwijderd. Dit is nodig voor het plaatsen en afbreken van de kermisattracties, kramen en podia. Bezoekers kunnen hun fiets of bromfiets stallen in de fietsenstallingen. Verkeerd geparkeerde fietsen en de zogenaamde ‘weesfietsen’ worden uit het kermisgebied verwijderd. 

Verkeerd gestalde fietsen (fiets fout)

In het stationsgebied moet uw fiets in de rekken staan. Fietsen die langer dan 1 uur buiten de rekken staan worden verwijderd. De borden met 'fiets fout = fiets weg' wijzen u daarop. Bekijk de plattegrond (jpg, 173 kb) met alle stallingen en het gebied waar verkeerd gestalde fietsen worden verwijderd.

Fietsen verwijderd uit pop-up-fietsenstalling

Stond uw fiets op zaterdag in de pop-up-fietsenstalling op de Nieuwe Rijn, Steenschuur of Lange Mare geparkeerd, en was u te laat om ‘m op te halen? Als de fiets op slot stond en niet aan het rek was vastgezet, dan staat uw fiets in de buurt geparkeerd. Stond uw fiets wel vast aan het fietsenrek? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier of telefonisch via 14071.

Weesfietsen

De maximale stallingstermijn in alle stallingen in het stationsgebied is twee weken. Als uw fiets langer dan twee weken aaneengesloten op dezelfde plek staat verwijdert de gemeente uw fiets.

Wrakfietsen

Een wrakfiets is een fiets die in zo’n slechte staat is, dat er echt niet meer op gefietst kan worden. Vanaf 1 augustus 2022 haalt de gemeente wrakfietsen direct weg, ze worden niet meer gelabeld. De wrakfietsen worden daarna vernietigd. 

Fiets ophalen uit het depot

Fietsen die de gemeente Leiden uit het stationsgebied verwijdert, worden gefotografeerd en verplaatst naar het fietsdepot (Willem Barentszstraat 20). Daar worden ze maximaal 42 dagen bewaard. Daarna worden de fietsen opgeknapt door het Warenhuis en weer verkocht, of opgehaald door de ijzerboer. De opbrengsten worden onder meer gebruikt om de handhaving van fietsparkeren te bekostigen.  

Is uw fiets verwijderd of zoekgeraakt? Dan kunt u via de website van Verloren of gevonden de foto’s van verwijderde fietsen bekijken. Het duurt maximaal 24 uur voor verwijderde fietsen op de website staan.

Gaat u uw fiets ophalen, neem dan mee:
• Geldig legitimatiebewijs.
• De sleutel van uw slot.
• Uw pinpas (u betaalt € 26,- bij het ophalen van uw fiets).

Let op! In de middag is het druk bij het fietsdepot. Kom in de ochtend om wachten te voorkomen.