Wijken klaar voor de toekomst

In een groot aantal wijken wordt het riool de komende jaren vervangen. Gelijktijdig met de rioolwerkzaamheden worden straten opgeknapt en groener ingericht.

Extra groen zorgt voor verkoeling, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt ervoor dat niet al het regenwater via het riool afgevoerd hoeft te worden. Zo worden de wijken voorbereid op de toekomst, waarin het vaker hard gaat regenen maar er ook lange droge, hete periodes zullen zijn.

De komende jaren wordt een oppervlakte ter grootte van ongeveer 80 voetbalvelden in de stad op deze manier voorbereid op de toekomst. Samen met inwoners zoekt de gemeente naar oplossingen om het karakter van de wijk te behouden, maar dan in een nieuw jasje. Een jasje dat klaar is voor het klimaat van de toekomst. De nieuwe inrichting van de buurt – groen, water en parkeergelegenheid – gebeurt in nauw overleg met de inwoners van de wijk. Soms is dit een hele puzzel. Een belangrijk puzzelstuk bij de nieuwe inrichting van de wijk is het aantal parkeerplekken.

Overzicht van de projecten

Onderstaande wijken krijgen stap voor stap een nieuwe riolering, opgeknapte straten en een groenere inrichting. Deze projecten lopen al, of ze gaan binnenkort van start.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

 • Een gescheiden riool tegen wateroverlast? Bekijk hoe dat werkt!

  In zeven wijken in Leiden wordt de komende jaren het riool vervangen door een gescheiden rioolstelsel. Wat is een gescheiden rioolstelsel, wat zijn de voordelen er wat kunt u eventueel zelf doen? Bekijk het filmpje.

  Lees meer
 • Hemelwaterverordening biedt oplossingen bij nieuwbouw

  Door klimaatverandering neemt de kans op stortbuien en langdurige neerslag toe. Neerslag (hemelwater) stroomt vanaf daken van gebouwen en bestrating naar de openbare riolering.

  Lees meer
 • Puzzelen met parkeren

  In een groot aantal wijken wordt het riool de komende jaren vervangen. Gelijktijdig met de rioolwerkzaamheden worden straten opgeknapt en groener ingericht. De nieuwe inrichting van de buurt – groen, water en parkeergelegenheid – gebeurt in nauw overleg met...

  Lees meer