Singelpark

Leiden werkt aan het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland, het Singelpark! Inwoners en de gemeente hebben de handen ineen geslagen om dit voor elkaar te krijgen.

Het park verrijst langs de singel die de binnenstad volledig omsluit. Het bestaat uit culturele trekpleisters en bestaande en nieuw aan te leggen parken en pleinen, die met elkaar verbonden worden. Dat doen we door extra groen in de stad aan te leggen en wateren te overbruggen. Aan de buitenkant van de singel wordt de singelpromenade aangelegd.

Het resultaat is een 6,5 kilometer lang stadspark om te sporten en te wandelen, cultuur te beleven, natuur en historie te ontdekken, rust te vinden en elkaar te ontmoeten.

 

Deelprojecten Singelpark

Het Singelpark wordt stap voor stap aangelegd. In 2013 benoemde de gemeenteraad tien projecten om op te pakken. De projecten bevinden zich aan de binnenkant van de singel. De aanleg van de singelpromenade wordt opgepakt vanuit regulier onderhoud aan de weg.

Ankerpark

Het Ankerpark krijgt een opknapbeurt

Blekerspark

Het Blekerspark krijgt een opknapbeurt

Energiepark

Het voormalige Nuon-terrein krijgt een nieuwe bestemming. Het wordt een groen, gevarieerd en levendig stadspark. Lees meer

Lakenpark

Het Lakenpark is een nieuw te vormen park. Het bestaat uit het Lakenplein, Kaarsenmakersplein en Katoenpark.

Meelfabriek

De Meelfabriek is onderdeel van het Singelpark en wordt de komende jaren herontwikkeld. Er komen nieuwe appartementen, studentenhuisvesting, lofts, een parkeergarage en winkeltjes. Lees meer over de Meelfabriek.

Parkbruggen

Om het Singelpark rond te lopen is het noodzakelijk om een aantal voetgangersbruggen aan te leggen. Lees meer

Singelparkroute

De Singelparkroute verbindt alle parken en pleinen in het Singelpark. De route wordt  zichtbaar gemaakt door parkpoorten, herkenbare iconen, informatieborden en bewegwijzering toe te voegen.

Afgeronde projecten

Begraafplaats Groenensteeg

Begraafplaats Groenesteeg is een rijksmonument en één van de bijzondere plekken in het Singelpark. In 2014 werden de graven gerestaureerd om het aanzien en de openbare karakter van de begraafplaats te behouden.

Lammermarkt

De Lammermarkt krijgt een nieuwe inrichting. Rondom molen de Valk is een evenementenplein gemaakt met ondergrondse parkeerplaats.

Morspoort en park de Put

De Morspoort is een van de twee resterende stadspoorten van Leiden. Met zijn aanzien is het een natuurlijk startpunt van de Singelparkroute. Het gebied rond de Morspoort en het aangrenzende Park de Put is autoluw en groener gemaakt. Ook zijn routemarkeringen aangebracht.

Samen met de stad

De stad is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Singelpark. In alle projecten denken inwoners mee over het ontwerp, het gebruik en het beheer van het park. Met de Stichting Vrienden van het Singelpark is er bovendien een intensieve samenwerking. De stichting:  

 • adviseert de gemeente over ontwerp en beheer
 • betrekt inwoners en organisaties bij ontwerp, aanleg, beheer en gebruik van het park
 • zoekt samenwerking met organisaties in de stad
 • organiseert activiteiten langs de Leidse singels
 • werft donateurs en fondsen

Contact

Meer weten over het project? Meld u aan voor de nieuwsbrief of neem contact op via het contactformulier of bel 14 071.

 • Plaatsing eerste Singelparkpoort

  Het Singelpark wordt steeds mooier en zichtbaarder! Sinds vrijdag 6 april is bij Museum Volkenkunde de eerste Singelparkpoort te bewonderen.

  Lees meer
 • Vaststelling uitvoeringsbesluit Blekerspark

  Op 6 februari stelde het college van B & W het Uitvoeringsbesluit Blekerspark vast.

  Lees meer
 • Ontwerp Blekerspark definitief

  Op 15 maart stemde de gemeenteraad in met het ontwerp voor het Blekerspark.

  Lees meer
 • Wethouder en Dura Vermeer teken uitvoeringscontract

  Woensdag 31 januari tekenden wethouder Paul Dirkse en directeur Ralf Peters van Dura Vermeer het contract voor de aanleg van de Singelparkbruggen.

  Lees meer