Kopermolen

Het gebied bij winkelcentrum De Kopermolen is verouderd en geen aantrekkelijk hart van de Merenwijk meer. De gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum, Van der Vorm Vastgoed, gaan het gebied nieuw leven inblazen.

Samen met de wijk

In september 2018 is de gemeente Leiden een ‘denk en doe mee traject’ gestart. In september en oktober 2018 dachten ruim 1700 Merenwijkers mee over het gebied via een vragenlijst, op een bijeenkomst en tijdens interviews op straat. De gemeente heeft alle ideeën en wensen uit de wijk verzameld in een  verslag en gebruikt bij het opstellen van het ‘gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk’.

In 2019 is de het gebiedspaspoort (pdf, 8,64 mb) vastgesteld door de gemeenteraad. Het gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk bevat de uitgangspunten en ambities voor de ontwikkeling van winkelcentrum De Kopermolen en de directe omgeving. 

Daarnaast hebben omwonenden, organisaties en ondernemers in 2021 mee kunnen denken over vernieuwing van de openbare ruimte rondom het winkelcentrum. In dit verslag leest u daar meer over.

De Kopermolen en omgeving van bovenaf gezien. Er is behoorlijk wat van het naburige park te zien.
Een luchtfoto van De Kopermolen en omgeving.

Hoe gaat het verder?

Op basis van het vastgestelde gebiedspaspoort en in de inbreng van geïnteresseerden in 2021, heeft de gemeente een voorlopig ontwerp gemaakt voor de openbare ruimte. En Van der Vorm Vastgoed een voorlopig ontwerp voor het winkelcentrum en het toevoegen van woningen.

De gemeente Leiden en eigenaar van winkelcentrum De Kopermolen, Van der Vorm, sluiten een Allonge op de samenwerkingsovereenkomst. Het college heeft daar mee ingestemd. Via iBabs kunt u de stukken bekijken onder nummer 22.0531.

Denk mee!

De gemeente Leiden en Van der Vorm Vastgoed betrekken de Merenwijkers graag bij het uitwerken van de plannen. Dat doen ze op verschillende manieren en momenten in het proces. Op het platform doemee.leiden.nl vindt u hierover meer informatie. Via deze link komt u direct bij het project Kopermolen terecht. U kunt via het platform ook online meedenken.

Op de hoogte blijven?

Op deze pagina plaatsen we regelmatig updates voor iedereen die op de hoogte wilt blijven van het proces. U kunt zich ook aanmelden voor Stadsnieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden. Ga naar www.leiden.nl/stadsnieuws. Voor specifieke informatie over de Merenwijk kiest u onder het kopje onderwerp voor Merenwijk. Ook kunt u op doemee.leiden.nl (project “Vernieuwing winkelcentrum de Kopermolen”) de laatste informatie lezen. 

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

Achtergrondinformatie

In het collegebesluit over het gebiedspaspoort plus bijlage 1 en bijlage 2 leest u meer over de achtergronden van dit project.  Of bekijk de motie van de gemeenteraad uit 2016 over dit onderwerp.

  • Koopvereenkomst Kopermolen

    De gemeente Leiden en eigenaar van winkelcentrum De Kopermolen, Van der Vorm, sluiten een samenwerkingsovereenkomst.

    Lees meer
  • Overeenkomst samenwerking Kopermolen

    De gemeente Leiden en eigenaar van winkelcentrum De Kopermolen, Van der Vorm, sluiten een samenwerkingsovereenkomst.

    Lees meer