Kopermolen

Het gebied bij winkelcentrum De Kopermolen is verouderd en geen aantrekkelijk hart van de Merenwijk. De gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum willen daarom bekijken hoe ze het gebied nieuw leven in kunnen blazen. Eerdere plannen, die in de Merenwijkwijk voor onrust zorgden, zijn aan de kant gelegd. Samen met Merenwijkers wordt nu een beter plan gemaakt.

De Kopermolen en omgeving van bovenaf gezien

Samen met de wijk

In september 2018 is de gemeente Leiden een ‘denk en doe mee traject’ gestart. Tijdens dit traject stellen we samen met Merenwijkers een gebiedspaspoort op. Het gebiedspaspoort beschrijft de ideeën over en de spelregels voor de ontwikkelingen in het hart van de Merenwijk. Hieronder leest u hoe u daaraan kunt bijdragen.

Meedoen is makkelijk!

De gemeente hoort graag van de wijk wat belangrijk is voor de ontwikkelingen in het hart van de Merenwijk. U kunt op drie manieren uw mening geven:

 • Bijeenkomst 8 oktober in de Regenboogkerk (Watermolen 1). Op maandag 8 oktober kunt u tussen 16:00 en 20:00 uur met medewerkers van de gemeente in gesprek. We verzamelen tijdens deze inloopbijeenkomst al uw wensen en meningen voor het gebiedspaspoort.
 • Enquête over het hart van de Merenwijk. Van dinsdag  25 september tot en met zondag 14 oktober kunt u een vragenlijst invullen. Dat kan hier digitaal of op papier bij bibliotheek Merenwijk, bij buurtcentrum Op Eigen Wieken en in winkel Warmpjes (Kopermolen 27).
 • Straatinterviews. Medewerkers van de gemeente gaan ook de wijk in om vragen te stellen. Op vrijdag 5 oktober staan we van 9:00 tot 11:00 uur op de markt en op donderdag 11 oktober van 15:00 tot 17:00 uur bij de Bergmolen (ter hoogte van de Hema).

Het vervolg

Nadat de gemeente alle wensen en meningen heeft verzameld, stelt zij een eerste versie van het gebiedspaspoort op. We bekijken dan ook of de ideeën haalbaar zijn en passen binnen het beleid van de gemeente. In november of december horen we graag nog een keer uw mening over het gebiedspaspoort. De gemeenteraad moet dit gebiedspaspoort uiteindelijk goedkeuren. Alle (bouw)plannen moeten daarna aan het gebiedspaspoort voldoen.

Op de hoogte blijven?

Op deze pagina plaatsen we regelmatig updates voor iedereen die op de hoogte wilt blijven van het proces. U kunt zich ook aanmelden voor Stadsnieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden. Ga naar www.leiden.nl/stadsnieuws. Voor specifieke informatie over de Merenwijk kiest u onder het kopje onderwerp voor Merenwijk.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

Achtergrondinformatie

In het collegebesluit over de intentieovereenkomst en de projectopdracht leest u meer over de achtergronden van dit project. Of bekijk de motie van de gemeenteraad uit 2016 over dit onderwerp.

 • Bewonersbrief stand van zaken

  Bewoners van De Kopermolen en omgeving kregen een brief over de stand van zaken rond dit project.

  Lees meer
 • Besluit college van burgemeester en wethouders

  Op 17 juli nam het college van burgemeester en wethouders het besluit om de projectopdracht voor de Kopermolen aan te passen en daarvoor een aanvullend krediet te verlenen.

  Lees meer