Kopermolen

Het gebied bij winkelcentrum De Kopermolen is verouderd en geen aantrekkelijk hart van de Merenwijk. De gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum willen daarom bekijken hoe ze het gebied nieuw leven in kunnen blazen. In 2019 is voor de Kopermolen en omgeving het Gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk vastgesteld.

Samen met de wijk

In september 2018 is de gemeente Leiden een ‘denk en doe mee traject’ gestart. In september en oktober 2018 dachten ruim 1700 Merenwijkers mee over het gebied via een vragenlijst, op een bijeenkomst en tijdens interviews op straat. De gemeente heeft alle ideeën en wensen uit de wijk verzameld in een verslag en gebruikt bij het opstellen van het ‘gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk’.

In 2019 is de het gebiedspaspoort (pdf, 276 kb) vastgesteld door de gemeenteraad. Het gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk bevat de uitgangspunten en ambities voor de ontwikkeling van winkelcentrum De Kopermolen en de directe omgeving. 

De Kopermolen en omgeving van bovenaf gezien. Er is behoorlijk wat van het naburige park te zien.
Een luchtfoto van De Kopermolen en omgeving.

Hoe gaat het verder?

Op basis van het vastgestelde gebiedspaspoort hebben de gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De komende tijd gaat eigenaar Van der Vorm Vastgoed aan de slag met de plannen voor het winkelcentrum en het toevoegen van woningen. Daarnaast is de gemeente aan zet voor het opknappen van het openbaar gebied rondom De Kopermolen. Uiteraard gebeurt dit in nauw overleg met elkaar en met de buurt.

Denk mee!

De gemeente Leiden wil de Merenwijkers graag betrekken bij het uitwerken van de plannen voor de openbare ruimte in het gebied van De Kopermolen. Wat vindt u belangrijk? Hoe wordt de openbare ruimte ingedeeld en hoe gaan we om met bijvoorbeeld parkeren en groen? Wat wordt de uitstraling van de openbare ruimte en welke materialen, straatmeubilair of planten gebruiken we? Daarover gaan we graag met u in gesprek! Op het platform doemee.leiden.nl kunt u meepraten over keuzes die gemaakt moeten worden. Via deze link komt u direct bij het project Kopermolen terecht.

Op de hoogte blijven?

Op deze pagina plaatsen we regelmatig updates voor iedereen die op de hoogte wilt blijven van het proces. U kunt zich ook aanmelden voor Stadsnieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden. Ga naar www.leiden.nl/stadsnieuws. Voor specifieke informatie over de Merenwijk kiest u onder het kopje onderwerp voor Merenwijk.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

Achtergrondinformatie

In het collegebesluit over het gebiedspaspoort plus bijlage 1 en bijlage 2 leest u meer over de achtergronden van dit project.  Of bekijk de motie van de gemeenteraad uit 2016 over dit onderwerp.

  • Samenwerkingsovereenkomst Kopermolen

    De gemeente Leiden en eigenaar van winkelcentrum De Kopermolen, Van der Vorm, sluiten een samenwerkingsovereenkomst.

    Lees meer