Wat is dat, klimaatbestendig?

Ons klimaat verandert. Winters worden zachter. Zomers zijn droger, een toename in hittegolven leidt in steden tot hittestress. Daarnaast zorgen hoosbuien steeds vaker voor wateroverlast, omdat het riool al dit water niet kan verwerken. Daarom richten we onze straten zo in dat deze bestand zijn tegen extreem weer. Dat doen we met klimaatbestendige maatregelen:

 • Meer groen en minder steen
  In een openbare ruimte met veel groen kan regenwater beter wegzakken in de bodem. Bomen zorgen voor schaduw en koelte op hete zomerdagen. Vogels, vlinders en bijen hebben meer leefruimte. Waar bestrating komt, hergebruiken we gebakken klinkers. Want circulair materiaalgebruik voorkomt het ontstaan van nieuwe afvalstromen.
 • Wadi’s, greppels en vijvers
  Deze vangen regenwater op en zorgen voor opname (infiltratie) van water in de bodem. Dat is goed voor het omliggend groen. Een teveel aan water wordt afgevoerd naar sloten en kleine vijvers in de wijk.
 • Wateropslag
  In natte winters wordt overtollig water opgeslagen voor dorstige bomen en ander groen tijdens drogere periodes.

Waarom meer groen?

Groen fleurt de straat op en is gezond voor mens en dier in de stad. Want groen:

 • vermindert hittestress in de stad: bomen en struiken geven schaduw en koelte op warme dagen
 • zorgt voor een natuurlijke afvoer van regenwater naar parken, plantsoenen en bermen: dat is goed voor het groen én voorkomt verspilling van regenwater
 • vergroot de biodiversiteit: dus meer leefruimte voor vogels, vlinders en bijen

Thuis vergroenen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld door tegels in de tuin door groen te vervangen. Ga voor meer ideeën naar gagoed.nl of www.gemeente.leiden.nl/samenaandeslag.