Bomen kappen

In Leiden beschermen we waardevolle bomen en geven we gezonde bomen de ruimte. Wilt u uw boom kappen, verplanten of uitgebreid snoeien? Dan hebt u daar mogelijk een omgevingsvergunning voor nodig.

Vergunningcheck en aanvraag

Als u een omgevingsvergunning nodig hebt, is dat een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit voor de activiteit 'Boom kappen of houtopstand vellen'.  

U kunt via vergunningcheck kijken of een vergunning nodig is. Gebruik bij de vergunningcheck het zoekwoord: boom. U krijgt dan de werkzaamheid 'Boom of beplanting onderhouden of weghalen'. Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunning aanvragen. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. 

Bomenfonds 

Een voorwaarde in de vergunning is dat het bedrag van de actuele vervangingswaarde van de boom gestort moet worden in het bomenfonds. Dat bedrag kunt u na de herplanting van de nieuwe boom terugvragen als u het compensatieplan hebt uitgevoerd. Gebruik daarvoor het formulier aanvraag teruggave storting bomenfonds

Vraag een omgevingsvergunning voor het kappen, verplanten of snoeien van een boom online aan. 

Hoelang duurt het?

Het duurt 8 weken voordat u bericht van gemeente krijgt of u de boom mag kappen. Deze periode kan de gemeente verlengen met 6 weken. U kunt hierna nog binnen 6 weken bezwaar maken.