Fietspoort Spanjaardsbrug

De Spanjaardsbrug verbindt de Lage Rijndijk in Leiden met de Zijldijk in Leiderdorp. Over deze brug fietsen dagelijks ongeveer 10.000 fietsers. De gemeenten Leiden, Leiderdorp en de provincie Zuid-Holland willen het verkeer op deze plek veiliger maken voor fietsers en voetgangers.

Wat gaan we doen?

We sluiten de Spanjaardsbrug af voor autoverkeer, met uitzondering van openbaar vervoer en hulpdiensten. Vanaf het kruispunt Lage Rijndijk-Sumatrastraat in Leiden tot het kruispunt Zijldijk-Vlasbaan in Leiderdorp richten we de weg opnieuw in. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor fietsers, voetgangers, bussen en groen en wordt het kruispunt aan de Leiderdorpse kant van de brug veiliger.

Waarom gaan we dat doen?

De route via de Spanjaardsbrug is voor auto’s en vrachtwagens aantrekkelijk als sluiproute. De veiligheid voor fietsers komt hierdoor in gevaar. Uit onderzoek blijkt dat 80% van het autoverkeer op de Spanjaardsbrug richting Leiden doorgaand verkeer is. In de richting van Leiderdorp is dat 65%. Dit is verkeer dat dus niet in de buurt hoeft te zijn. Dit verkeer krijgt met de komst van de Leidse Ring Noord, de ringweg om de binnenstad van Leiden en de stadskern van Leiderdorp, een goede andere route.

Ontwerp

In 2023 is een schetsontwerp van de nieuwe inrichting van de weg gemaakt. Dat gebeurde in gesprek met bewoners en ondernemers in de omgeving van de brug. Via het platform Doe mee Leiden konden mensen hun wensen, zorgen en ideeën laten weten. Bijvoorbeeld over de inrichting van de kruisingen Sumatrastraat-Lage Rijndijk in Leiden en Lage Rijndijk-Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp.

Planning

Kaderbesluit

3e kwartaal 2024

Meedenk ronde voorlopige ontwerp

1e kwartaal 2025

Besluit uitvoering

4e kwartaal 2025

Uitvoering

2027

Meer informatie

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.