Plesmanlaan 100

Deelproject van De Mors

De locatie Plesmanlaan 100 (hoek Plesmanlaan/Haagse Schouwweg) is in eigendom van Urban Interest vastgoed. Urban Interest wil van het kantoorgebouw dat nu leegstaat, woningen maken.

In een eerder plan zou Urban Interest een woontoren aan het gebouw aan de Plesmanlaan 100 bouwen. Maar in het huidige plan worden er verdiepingen op het gebouw gezet om extra woningen te maken. Het plan gaat uit van 420 woningen, en ongeveer 700 m2 ruimte voor (dag)horeca en kantoorvoorzieningen. Er is parkeerruimte voor auto’s en fietsen op eigen terrein. Hiervoor wordt de bestaande parkeergarage verbouwd.

Bestemmingsplan en vergunning

Het initiatief om het kantoorpand om te bouwen tot woningen past niet in het huidige bestemmingsplan en daarom moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Begin 2021 is de Nota van uitgangspunten Plesmanlaan 100 vastgesteld na een participatietraject in het najaar van 2020. Hierna zijn de plannen verder uitgewerkt en in april 2021 in een participatietraject online (vanwege geldende Corona-maatregelen) gepresenteerd. Urban Interest en de gemeente Leiden hebben hierna gewerkt aan het ontwerpbestemmingsplan. Op 1 februari 2024 heeft de raad het bestemmingsplan Plesmanlaan 100 vastgesteld.

Beroep

Er zijn bezwaren ingediend tegen het op 1 februari 2024 vastgestelde bestemmingsplan. Dit houdt in dat deze zaak nu bij de Raad van State ligt. Urban interest beraadt zich op vervolgstappen voor, dan wel na de uitspraak.

Openbare ruimte Verbeekstraat

De gemeenteraad heeft in februari 2024 een besluit genomen over het ontwerp voor de openbare ruimte van de Verbeekstraat. Hiervoor is eerder door de gemeente een participatietraject georganiseerd. De gemeente voert regie op dit project. Meer informatie over de openbare ruimte Verbeekstraat is te vinden op de projectpagina Verbeekstraat.

Planning

Voorbereiden uitvoering en beroep bestemmingsplan

2024

Start bouw

Nader te bepalen

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

De plannen zijn te bekijken op de website van Urban Interest. Voor vragen of opmerkingen over de website van Urban Interest en de plannen voor Plesmanlaan 100 kunt u contact opnemen met Urban Interest: 070 312 28 22 of info@urbaninterest.nl.

Documenten

Hoofdproject:

De Mors

De wijk De Mors (Transvaalbuurt, Lage Mors en Hoge Mors) is in ontwikkeling. De komende jaren worden er woningen gebouwd en wordt de openbare ruimte anders ingericht. Daarnaast wordt het riool vervangen en zal De Mors in 2035 aardgasvrij zijn.