Veilig en vlot fietsen tussen de grote steden

17 november 2022

De fiets als alternatief voor andere vervoersmiddelen wordt steeds aantrekkelijker. Zeker nu het steeds drukker wordt op autowegen. Leiden is blij dat het Rijk en de regio 9,13 miljoen euro gaan investeren in fietsprojecten in Voorschoten en in Leiden. Zo wordt het aantrekkelijker om te fietsen op de regionale route tussen Den Haag, Leidschendam en Leiden.

Wie straks forenst tussen Den Haag, Leidschendam en Leiden kan nog veiliger en vlotter reizen met de fiets. Met deze investering kunnen we een aantal fietsprojecten die Leiden in beeld heeft goed uitvoeren. Zo zijn er al vergevorderde plannen om het kruispunt bij de Groote Vink zo in te richten dat autoverkeer en fietsverkeer elkaar niet meer kruisen. Als je je weg vervolgt, kom je langs de kersverse fietsstraat Haagweg, maar fiets je nog verder dan is er nog werk aan de winkel voor Leiden. Deze investering levert ook een bijdrage aan het project waarbij we de Morsweg veiliger willen inrichten voor de fietser en het autoverkeer een andere route moet gaan rijden.

Fietsen ook voor grotere afstanden aantrekkelijker

Ook wordt de investering gebruikt voor de ontbrekende schakel in het fietsnetwerk ten noorden van Park Matilo en de fietsstraten op de Lammenschansweg. Al deze projecten dragen bij aan het verbeteren van het regionale fietsnetwerk, om fietsen ook voor grotere afstanden aantrekkelijker te maken. Dit kan zo voor sommige verkeersdeelnemers de fiets aantrekkelijker maken dan met de auto te rijden via onder andere de A4.

Het gaat om een totaalinvestering van 9,13 miljoen euro. De investering van het Rijk bedraagt 2,67 miljoen euro. De rest van de investering wordt gedragen door de provincie Zuid-Holland en gemeenten.