Uitvoeringsagenda Energietransitie: plan voor een duurzamere stad
Leiden wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Dit kan niet van de ene op de andere dag, dus heeft de gemeente doelen gesteld voor 2030. In vijf jaar moet de CO2-uitstoot van gebouwen flink omlaag (naar 155.000 ton in 2030) en moet iedereen toegang hebben tot betaalbare energie. Hoe we dit gaan bereiken, staat in de Uitvoeringsagenda Gebouwde Omgeving 2025 – 2030, die deze week is goedgekeurd door het gemeentebestuur.
Wethouder Energie Yvonne van Delft zegt: “We hebben al veel plannen gemaakt en zijn begonnen met de uitvoering. Bijvoorbeeld het isoleren van huizen, de warmtetransitie en het opwekken van energie op daken. Deze uitvoeringsagenda laat zien hoe al deze plannen samen zorgen voor een schonere, gezondere en leefbare stad. We laten ook zien hoe we dat in de komende vijf jaar gaan doen. Het is ambitieus, maar ook realistisch, met aandacht voor wat haalbaar en betaalbaar is. Vooral voor mensen die minder geld hebben. We willen dat iedereen profiteert van isolatie, energiebesparing en schonere energie, ook de kwetsbare Leidenaren.”
Wat gaat er veranderen?
Iedereen in Leiden zal de komende jaren iets merken van de energietransitie. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een warmtenet in bepaalde wijken of oplossingen voor de overvolle stroomnetten. Ook krijgen inwoners hulp bij het besparen van energie in huis. Van Delft zegt: “We staan voor moeilijke keuzes die de inwoners gaan raken. Huizen moeten goed geïsoleerd worden, mensen moeten snel overstappen op duurzame energie, het elektriciteitsnet moet worden verbeterd, en sommige straten moeten opengebroken worden voor warmtenetten.” De Uitvoeringsagenda maakt duidelijk wat Leiden kan verwachten. Zo wordt aangegeven welke wijken als eerste van het gas af gaan, en hoe dat zal gebeuren. Ook wordt er gekeken naar het verbeteren van huizen met een laag energielabel.
Samenwerken met de stad
De vorige Uitvoeringsagenda is in 2024 afgerond. In de afgelopen jaren heeft de gemeente al veel gedaan om de stad erbij te betrekken en samen te werken met andere organisaties. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Energiek Leiden, die verder wordt uitgewerkt in de nieuwe agenda. Ook de ideeën van het Burgerberaad Energietransitie zijn terug te zien.
Wethouder Van Delft wil deze samenwerking verder uitbreiden: “Met deze Uitvoeringsagenda wil ik iedereen in Leiden uitnodigen om mee te helpen met de energietransitie. Samen met mij, je buren, je werkgever en alle andere Leidenaren. Onze doelen zijn haalbaar, maar alleen als we het samen doen. Dus kijk hoe jij energie kunt besparen, sluit je aan bij een groep en praat mee over de energievoorzieningen in jouw buurt! Samen werken aan een leefbare stad. Nu en in de toekomst.”