Havenhoofd omgetoverd tot groene plek

10 januari 2023

Groene kansen benutten we graag in Leiden, zo ook bij het Havenhoofd. Eind vorig jaar is dit versteende pleintje omgetoverd tot een groene plek. Er is maar liefst 80 m2 groen toegevoegd en er zijn drie nieuwe bomen geplant.

Dat is fijn, want groen zorgt voor verkoeling op hete dagen, maar zorgt er ook voor dat het regenwater goed kan weglopen in de bodem. Naast dat het er leuk uitziet, vinden ook de dieren in de stad extra groen heel prettig. Zo maken we de binnenstad een steeds fijnere plek.

Terugblik projecten autoluwe binnenstad

Veel projecten om de binnenstad verkeersveiliger en aantrekkelijker te maken, staan in de Agenda Autoluwe Binnenstad. In 2022 zijn heel wat projecten uitgevoerd. Zo is een deel van de Steenschuur fietspad geworden en zijn er parkeerplaatsen ingeruild voor fietsenrekken en een bankje. De kade van de Oude Rijn hebben we op een zelfde manier ingericht. De Nieuwe Rijn-Botermarkt is autoluwer gemaakt door dit gebied alleen toegankelijk te maken voor bestemmingsverkeer. Daarnaast is het verkeersonderzoek naar het afsluiten van het doorgaand verkeer op de Turfmarkt en de Morsweg afgerond en heeft het college ingestemd met ‘stap 2 onderzoek verkeersafsluitingen Rijnzichtbrug en Turfmarkt’. Ook zijn we anders gaan parkeren in de binnenstad met het omzetten van parkeerplaatsen in vergunninghoudersplaatsen.

In 2023 gaan we door met ruimte maken voor voetganger, fietser en groen in de binnenstad.