Een gezamenlijk warmtebedrijf
Veel van de warmte die we in huis gebruiken voor verwarming, komt van aardgas. Dat draagt net als andere fossiele brandstoffen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom moeten in 2050 alle wijken in Leiden overgestapt zijn op schone energie.
Een van de belangrijkste oplossingen is collectieve warmte. De gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude willen met elkaar duurzame, betaalbare en betrouwbare warmte voor de Leidse regio realiseren.
Warmtebedrijf
Daar is een warmtebedrijf voor nodig: om warmte in te kopen, om de warmtenetten aan te leggen en om bewoners een goed aanbod te kunnen doen. Een publiek warmtebedrijf kan wel 100.000 woningen en gebouwen van duurzame energie voorzien. Het oprichten van een warmtebedrijf is een grote en ingewikkelde klus. Het is daarom logisch om samen te werken.
Warmte Leidse Regio
Het programma Warmte Leidse Regio (WLR) heeft in opdracht van de zes gemeenteraden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Hiervoor spraken ze ruim dertig partijen. Natuurlijk de zes gemeenten, maar ook energiebedrijven, buurtinitiatieven en geldschieters. Alle partijen zijn positief en willen verder praten. Op 10 februari tekenden de zes gemeenten een intentieovereenkomst.