Denk mee met wijkuitvoeringsplan Stevenshof

3 juli 2025

Op 25 juni 2024 heeft het gemeentebestuur de startnotitie Energietransitie voor de Stevenshof vastgesteld. In de startnotitie staat hoe we samen met u en andere bewoners en belanghebbenden een plan maken om uw wijk aardgasvrij te maken. Dit noemen we het wijkuitvoeringsplan. Wij nodigen u van harte uit om mee te denken en te doen.

De meeste huizen in de Stevenshof zijn al aangesloten op een warmtenet. Voor de woningen en bedrijven aan de Rijndijk geldt dit niet. Daarom starten we hier een apart traject. De gemeente wil samen met u onderzoeken wat voor uw straat en woning de meest duurzame, haalbare en betaalbare nieuwe manier van verwarmen is.

Wat betekent dit voor u?

Binnenkort ontvangt u een uitnodiging om deel te nemen aan de BuurtWarmteWijzer. Dit is een middel dat bewoners helpt om inzicht te krijgen in verschillende manieren om hun huis te verwarmen zonder aardgas. De gemeente nodigt u van harte uit om hieraan deel te nemen.

Hier kunt u straks ook aan de gemeente laten weten wat u belangrijk vindt voor uw woning. Met uw reacties zorgen we er samen voor dat de gekozen oplossing past bij uw straat en uw wensen. Daarnaast is de gemeente ook benieuwd welke oplossingen voor warmte technisch mogelijk zijn in uw straat. Hiervoor doen we een technisch onderzoek. De gemeente houdt u op de hoogte van dit onderzoek en de keuzes die we samen maken.

Wijkuitvoeringsplan

Met de uitkomsten van het onderzoek en uw reacties gaan we het wijkuitvoeringsplan maken. Hierin staat wat we gaan doen, met welke partners we de uitvoering doen en wanneer we het gaan doen. Als het wijkuitvoeringsplan door de gemeente is vastgesteld, kunnen we het gaan uitvoeren. De planning is dat het wijkuitvoeringsplan wordt vastgesteld in 2026, met als doel dat we in 2034 helemaal van het gas af zijn.

Denkt u mee? Meld u aan voor de klankbordgroep

Wilt u – naast uw mening via de Buurtwarmtewijzer – nog nauwer betrokken zijn bij de warmtetransitie in uw straat? Meld u dan aan voor de klankbordgroep.

Wij willen graag dat bewoners meedenken. Daarom stellen we een klankbordgroep samen. Dit is een groep bewoners die regelmatig met ons meepraat en advies geeft. Zo weten wij beter wat er leeft in de straat. Daarnaast bent u een vertegenwoordiger voor de rest van de straat. Zo weet iedereen welke stappen we samen nemen.

Wilt u meedoen aan de klankbordgroep? Stuur dan een e-mail naar warmtetransitie@leiden.nl of meld u aan via de Doemee-pagina. Er is plek voor maximaal 30 bewoners.

DoeMee

Op doemee.leiden.nl/rijndijk leest u meer over hoe het staat met de aardgasvrije aanpak aan de Rijndijk. Ook kunt u zich hier aanmelden voor de klankbordgroep en vragen we u om uw menig bij belangrijke keuzes in de aanpak.