Omgevingsplan en Omgevingsloket

Elke gemeente in Nederland heeft voortaan één omgevingsplan. Wat is dat eigenlijk? De aanvraag van een omgevingsvergunning gaat nu via het nieuwe Omgevingsloket. Hoe werkt dat?

Het Leidse omgevingsplan

Nu de Omgevingswet op 1 januari 2024 is ingegaan, hebben we automatisch één Leids omgevingsplan. In het omgevingsplan moeten uiteindelijk alle regels bij elkaar komen te staan voor alles wat buiten, in de leef- en werkomgeving, gebeurt:

  • Alle regels uit alle bestemmingsplannen
  • De rijksregels waar voortaan de gemeente over mag beslissen
  • Overige regels

Waar werken we naartoe?

Bij de invoering van de Omgevingswet krijgen we een ‘omgevingsplan-van-rechtswege’. Het omgevingsplan is de uitgebreide opvolger van de bestemmingsplannen. In het omgevingsplan staan:

  • Bestemmingsplannen
  • Verschillende rijksregels
  • Overige regels

Zo kun je de informatie beter vinden en raadplegen. Het omgevingsplan wordt na invoering van de Omgevingswet steeds verbetert. Het omgevingsplan moet uiterlijk eind 2032 helemaal klaar zijn.

Het Omgevingsloket

Het Omgevingsloket is een website en dé centrale plek waar u informatie vindt over alle regels en doelen voor de leefomgeving in Leiden. Zo kan iedereen (de gemeente, inwoners, ondernemers en projectontwikkelaars) deze informatie op één plek bekijken en direct gebruiken.

Wat kunt u doen in het nieuwe Omgevingsloket?

Een omgevingsvergunning vraagt u aan in het nieuwe Omgevingsloket. Hier kunt u ook zien of een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project. Op termijn komen alle regels die gelden in Leiden op een kaart, zodat u voor elke plek, bijvoorbeeld uw eigen straat, kunt zien welke regels gelden. Nu is nog niet alles ingevuld en klaar. Het Omgevingsloket wordt steeds verbeterd.

Meer informatie? 

Wilt u meer weten? Bekijk de Uitleganimatie ‘Omgevingsplan en het Omgevingsloket’.

Of stel uw vraag via het contactformulier onder vermelding van ‘Omgevingswet’ of bel de gemeente Leiden op het telefoonnummer: 14 071.