Gezocht: Leidse plekken om te dimmen

3 oktober 2024, 00:00

Licht en donker, allebei belangrijk. Licht om u veilig te kunnen voelen en u goed te kunnen verplaatsen, donker om de natuur niet te verstoren. In Leiden wordt hier zo bewust mogelijk mee omgegaan.

We willen ervoor zorgen dat er in Leiden geen licht brandt op plekken waar het niet nodig is. We dimmen licht later op de avond en op sommige plekken gaat het licht helemaal uit. Ook zorgen we er op een aantal plekken voor dat licht gericht schijnt op de plek waar het nodig is. Toch kan het altijd beter. Daarom is de gemeente op zoek naar buurten die mee willen werken aan licht-experimenten.

Wat zoeken we?

We zijn op zoek naar inwoners die met hun buurt/straat/pleintje mee willen werken aan ‘dimmen in Leiden’. Per plek kijken we in samenwerking met de inwoners of we de lichten eerder kunnen dimmen, of er verlichting weg zou kunnen of dat we met andere verlichting gaan werken. Dit alles zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Wat willen we weten?

Uit onderzoek blijkt dat inwoners het meestal niet merken als de verlichting dimt (of u moet net op het moment dat de lamp zachter gaat naar buiten kijken). Ogen passen zich heel snel aan. We willen graag per dimplek van inwoners weten wat hun ervaring bij de aanpassing is.

Meld u aan met uw straat of plein!

Lijkt het u leuk om mee te doen met uw straat/plein/buurtje? Overleg met uw buurtgenoten en meld u aan. Dit kan via: p.van.oosterhout@leiden.nl.