Leiden zet de voetganger dit jaar in het zonnetje #jaarvandevoetganger

Dit nieuwsbericht is verlopen.
17 januari 2024, 10:45

In Leiden wordt veel gelopen. We wandelen niet alleen voor rust en ontspanning, maar we lopen ook van a naar b; van huis naar de winkels, naar school of naar het openbaar vervoer. Een prettige en gezonde manier om je te verplaatsen en het zorgt voor sociale contacten. De Voetgangersbeweging Leiden en de gemeente Leiden hebben 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Voetganger. Dit jaar laten zij samen aan de stad zien wat Leiden doet om de positie van de voetganger te verbeteren en geven zij tips om de voetganger de ruimte te geven die hij verdient.

De gemeente Leiden heeft in het beleidsprogramma Voetganger 2020-2030 tien actiepunten benoemd om de voetganger meer ruimte te geven. Zo richt Leiden zich op het obstakelvrij maken en verbeteren van de veiligheid van looproutes door beter overzicht in drukke gebieden en bij oversteekplaatsen. Ook worden rust- en verblijfsplekken gecreëerd langs loop- en wandelroutes, de bewegwijzering wordt verduidelijkt en er wordt een oversteekwijzer gemaakt. Zo zorgen we dat iedereen lopend, met een rolstoel of een wandelwagen overal kan komen.

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Ik ben trots dat Leiden samen met de Voetgangersbeweging 2024 heeft uitgeroepen tot het Jaar van de Voetganger. Samen met deze belangenvereniging zetten we de plek van de voetganger dit jaar extra in het zonnetje, zo willen we aandacht geven aan deze verkeersdeelnemers. Zij verdienen het om op een verkeersveilige en toegankelijke manier in de stad te kunnen vertoeven. Daarnaast willen we ook aan de stad laten zien dat lopen vooral ook heel leuk en gezond is. Het Jaar van de Voetganger is voor iedereen. Iedereen is elke dag wel even voetganger.”

Boudewijn Leeuwenburgh, voorzitter Voetgangersbeweging NL: “De Voetgangersbeweging is blij dat Leiden als een van de eerste gemeenten in Nederland een duidelijk voetgangersbeleid heeft vastgesteld. Goed om daar nu samen met de gemeente verder inhoud aan te geven tijdens het Jaar van de Voetganger. Niet alleen gericht op recreatief wandelen, maar vooral ook op het functioneel lopen naar de bushalte, de artsenpost of de winkel. Lopen is gezond en geeft veel sociale contacten. Lopend beleef je de stad pas echt en belangrijk daarbij: iedere loper is een potentiële koper”.

Ruimte op straat

Een mooi voorbeeld van de manier waarop Leiden voetgangers de ruimte wil geven is het project ‘Ruimte op Straat’ dat in januari is gestart. Met dit project haalt de gemeente de komende jaren zo’n duizend parkeerplaatsen in de binnenstad weg en richt de ruimte daar anders in. Daarmee zorgen we er vooral voor dat de openbare ruimte prettiger is voor voetgangers. Zo vervangen we dit jaar vijf parkeerplaatsen op de 2e Binnenvestgracht door parkeerplekken voor fietsen en twee bomen. De stoep aan de andere kant van de straat komt daardoor weer vrij. Ook wil de gemeente dit jaar voetgangers meer ruimte geven op het Noordeinde door in de directe omgeving meer parkeerplekken voor fietsen te maken.

Het hele jaar door

Gedurende het jaar is er aandacht voor verschillende onderwerpen zoals ontwerp en inclusiviteit. We creëren in Leiden een buitenruimte waar de voetganger de ruimte krijgt die hij verdient. Verkeersveilige situaties, brede stoepen, fijne routes en dat alles goed toegankelijk voor iedereen. Denk aan de routes naar onze toegankelijke bushaltes. Ook is er aandacht voor bewegen en gezondheid tijdens de Dag van de Lunchwandeling. Er is aandacht voor de meldingenapp van Beheer en wordt er een tentoonstelling georganiseerd waarbij inwoners hun favoriete wandelplek mogen fotograferen en insturen. We kunnen de voetganger echter alleen in het zonnetje zetten met behulp van de stad. Ook de inwoners, ondernemers en gebruikers van de stad zijn nodig, bijvoorbeeld als je je fiets parkeert, of als je een losliggende tegel ziet. Tot slot is lopen gezond, daarom enthousiasmeren we de stad om vaker te lopen. Het jaar 2024 is daarom benoemd als het Jaar van de voetganger. Kortom, een jaar waarbij de voetganger in het zonnetje wordt gezet.

Voetgangers krijgen de ruimte #jaarvandevoetganger