Bouw fietsenstalling Lange Mare van start

1 juli 2025, 21:06

Op dinsdag 1 juli hebben de gemeente Leiden, het parochiebestuur HH Petrus en Paulus van de Hartebrugkerk en Witte Bouw- en Aannemersbedrijf de start van de bouw van fietsenstalling Lange Mare gevierd. Witte Bouw begint binnenkort met het circulair slopen van de Romanuszaal op de binnenplaats van de Hartebrugkerk.

De nieuwe fietsenstalling aan de Lange Mare heeft straks plek voor 352 fietsen. Er is ruimte voor 100 buitenmodelfietsen en tien bakfietsen. In de fietsenstalling komen een rolstoelvriendelijk toilet en een ruime infobalie met beheerdersruimte. De fietsenstalling blijft op straatniveau, is gratis en met toezicht. En is straks elke dag open.

Nieuwe Romanuszaal op het dak

Op het dak van de fietsenstalling komt een nieuwe Romanuszaal met een sedumdak. De buitenruimte om de Romanuszaal wordt ingericht met grote plantenbakken voor vaste beplanting. Dit is goed voor de biodiversiteit en het zorgt voor een fraaie uitstraling van de fietsenstalling. Langs de muur van het koor van de Hartebrugkerk komt een bijzondere lichtstraat dat zorgt voor het benodigde daglicht in de fietsenstalling.

Leefbaar en toegankelijk

Met de bouw van fietsenstalling Lange Mare zorgen we ervoor dat er minder fietsen op straat staan. Hierdoor blijft de omgeving leefbaar en toegankelijk. Dit is ook goed voor de economie en de winkeliers en ondernemers in de binnenstad.

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) is blij dat de bouw begint: “We stimuleren wandelen, fietsen en het gebruik van het ov. We willen graag dat mensen op de fiets naar de binnenstad komen. Hoe fijn is het dan dat je snel en veilig je fiets kunt stallen, zonder dat andere mensen daar last van hebben. Een mooi resultaat van een goede samenwerking met het parochiebestuur. Ik kan niet wachten tot de stalling opengaat in het najaar van 2026.”

Samenwerking

Om de fietsenstalling te kunnen bouwen, is er intensief samengewerkt met het parochiebestuur, de ondernemers en omwonenden.

Jan van Trigt, voorzitter van de parochie, is trots op hun bijdrage aan het project en blij met het goede overleg met de gemeente. “Een fietsenstalling op zo’n centrale plek in de stad is een lang gekoesterde wens van de gemeente. Als katholieke kerk dragen we graag bij aan verduurzaming en vergroening van Leiden. In dit geval door onze achterplaats ter beschikking te stellen. Door de wijze waarop nu gebouwd gaat worden, kunnen we daarnaast ons parochiale werk goed blijven doen, omdat onze zaal op de eerste verdieping herbouwd wordt.”

Werknemers komen op de fiets

De werknemers van Witte Bouw parkeren hun auto’s in parkeergarages en fietsen straks naar de bouwplaats. Duurzaam en snel en zo is er geen parkeeroverlast voor de buurt. Directeur Witte Bouw, Roy Witte: “Daarom zijn we symbolisch met onze Witte (bouw) fietsen naar deze plek gekomen om de start te vieren. We werken vaak in drukke binnensteden en hebben veel ervaring met het bouwen, renoveren en restaureren van bijzondere en monumentale gebouwen. We gaan voorzichtig slopen, restaureren en bouwen op het terrein van de kerk. Samen maken we Leiden weer een stukje mooier.”

Ontwerp en architectuur

De architect van het project is ATELIER Jelle Verheijen. Hij heeft het ontwerp gemaakt voor de fietsenstalling en de nieuwe Romanuszaal. Ook de peperbus die vorig jaar november naast de kerk is geplaatst, heeft hij ontworpen. “Dit mooie ontwerp is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. Zo heeft constructeur Van Dijke een belangrijke bijdrage geleverd aan de eigenzinnige constructie van het gebouw en hebben we met grafisch vormgever Karin van Iterson gewerkt aan de signing van de fietsenstalling.”

Subsidie

Goed nieuws voor het project: de toegekende rijkssubsidie voor versterking van het kernwinkelgebied wordt ook voor dit project ingezet. Dit draagt bij aan het realiseren van meerwaarden die in dit project zitten zoals het rolstoelvriendelijk toilet, de ruime infobalie en het groene dak.