Koninklijke onderscheiding voor Professor Dr. Joke Bouwstra

14 juni 2024, 17:15

Op vrijdag 14 juni 2024 heeft Professor Dr. Joke Bouwstra uit handen van burgemeester Peter van der Velden een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van De Nederlandse Leeuw voor haar uitzonderlijke bijdragen aan de wetenschap.

Joke Bouwstra was sinds 1985 tot haar pensionering in juli 2023 werkzaam bij het Leiden Academic Centre for Drug Research, laatstelijk als voorzitter van de afdeling drug delivery technology, en sinds 2003 was zij tevens hoogleraar geneesmiddeltoediening aan de Universiteit Leiden. Zij wordt gezien als een internationale expert op het gebied van de opbouw en fysische en chemische eigenschappen van de huid.

Zij was de eerste vrouwelijke hoogleraar binnen de farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in het toedienen van geneesmiddelen via de huid. Zij was in de jaren ’90 de eerste wetenschapper die de lamellaire lipidenstructuur van de menselijke huid (laagjes met bepaalde vetcellen) in kaart bracht m.b.v. röntgendiffractie. Gebaseerd op deze ontdekkingen zijn zeer succesvolle nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld tegen huidziekten zoals eczeem.

Een ander onderzoeksgebied waar Joke Bouwstra zich mee bezig hield, is het gebruik van micronaalden in de huid (sinds 2002). Ook op dit gebied was zij een pionier.

Tevens was zij nauw betrokken bij nanomedicijnen. Zij was een voortrekker in het onderzoek naar het efficiënt transporteren van nanodeeltjes geneesmiddelen door de huid, bijv. met zalven en crèmes.

Haar onderzoek zorgde ervoor dat bepaalde geneesmiddelen en vaccins thans via de huid toegediend kunnen worden, hetgeen zeer efficiënt en ook erg patiëntvriendelijk is.

Voor haar onderzoeken ontving betrokkene miljoenen euro’s subsidie, regelmatig i.s.m. het bedrijfsleven. Zij heeft een tiental octrooien op haar naam staan, die het mogelijk maken belangrijke toepassingen verder te ontwikkelen. Betrokkene heeft ruim 370 publicaties op haar naam staan (Hindex 77, zeer hoog in dit vakgebied), begeleidde ruim 40 promovendi en heeft een groot aantal lezingen verzorgd tijdens prestigieuze congressen.

Op vrijdag 14 juni was er een afscheidssymposium van Professor Bouwstra in het Telders Auditorium van het Academiegebouw in Leiden. Hier ontving zij officieel de Koninklijke Onderscheiding.