Afspraken over zero emissiezones vastgelegd in uitvoeringsagenda
De gemeente Leiden is blij dat de afspraken over de zero-emissiezone zijn vastgelegd in een uitvoeringsagenda. Een uitvoeringsagenda is een soort plan van aanpak. De wethouders van 16 gemeenten die de zone invoerden, verschillende brancheorganisaties en staatssecretaris Jansen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben vandaag hun handtekening onder de uitvoeringsagenda gezet. Dit geeft zekerheid en duidelijkheid over de zone. Dat is fijn, vooral voor de ondernemers.
Op dit moment geldt in 16 gemeenten een zero-emissiezone voor dieselbestelbussen emissieklasse 4 of lager. Om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in de binnensteden te verbeteren, zodat het er prettig wonen en winkelen is. Zo werken we samen aan schone lucht. Onderzoek toont aan dat als de zones straks volledig in werking zijn, alleen in Leiden al net zoveel CO2 wordt bespaard als wat circa 100.000 bomen jaarlijks aan CO2 opnemen.
Tot 2030 geldt een overgangsregeling. Ook zijn er vrijstellingen en ontheffingen. De afgelopen periode hebben de ZES-gemeenten gepraat met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over aanscherpingen in de overgangsregeling. Daarover is met deze uitvoeringsagenda nu duidelijkheid.
Bij de ondertekening sprak wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) namens alle deelnemende gemeenten: “Ik ben blij dat er voor ondernemers nu definitief duidelijkheid is over de zones. Ik bedank de staatssecretaris voor de samenwerking. Met de zones maken we Nederland schoner en brengen we onze klimaatdoelen dichterbij. Sinds dit jaar zijn elektrische voertuigen in aanschaf en gebruik goedkoper dan fossiel. Daarmee gaat schoon vervoer nu ook lonen voor de bedrijfsvoering van ondernemers.”
Onderdelen uit de overgangsregeling zijn:
- Een waarschuwingsperiode van minimaal een half jaar. In Leiden kiezen we voor zeven maanden.
- Er wordt een wetswijzigingstraject gestart om bestel- en vrachtverkeer met emissieklasse 6 een jaar langer de tijd te geven over te stappen. Dit wordt 1 januari 2029 in plaats van 2028.
- Ook wordt mogelijk gemaakt dat de ontheffing vanwege netcongestie (die een ondernemer kan aanvragen via de ontheffing hardheidsclausule) of vanwege bedrijfseconomische omstandigheden in alle ZES-steden geldig is.
- Het ministerie committeert zich aan de zones en neemt de regie over onder andere de monitoring. Ook faciliteert het ministerie een stimuleringsprogramma met daarin diverse subsidieregelingen om ondernemers te helpen de overstap te maken naar schoon vervoer.