Bestemmingsplan ter inzage

Op deze pagina vindt u de ruimtelijke plannen en besluiten waarop u een reactie kunt geven. Hebt u hulp of uitleg hierbij nodig? U kunt de plannen en besluiten ook digitaal komen bekijken op het Stadskantoor tijdens openingstijden. Maak hiervoor een afspraak door te bellen met 14071 of vul het contactformulier in.

Reageren op ruimtelijke plannen

De plannen waarop u kunt reageren, zijn digitaal te bekijken. Dit noemen we ter inzage liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een (ontwerp) bestemmingsplan of een (ontwerp) omgevingsvergunning. Bent u het niet eens met (een deel van) het plan? U kunt dit laten weten in een reactie.

Er zijn twee momenten waarop u een reactie kunt geven:

  • Voordat de gemeente een besluit neemt. Deze reactie heet ‘zienswijze’.
  • Nadat de gemeente een besluit heeft genomen. Deze reactie heet ‘beroep’.

Het geven van een zienswijze

Als u een zienswijze geeft, houdt de gemeente daar rekening mee bij het nemen van het definitieve besluit. In de officiële bekendmaking van elk plan staat precies hoe en tot wanneer u een zienswijze kunt geven.

Hieronder staan de plannen waarop u een zienswijze kunt geven. Op deze pagina kunt u digitaal reageren door een formulier in te vullen. Zie de officiële bekendmaking voor eventueel andere manieren om een reactie te geven.

Vestigen Voorkeursrecht Schuttersveld 6-38

Bekijk de documenten van Schuttersveld 6-38 (download 1,28 MB)

Zienswijze of bezwaar

Vanaf 4 oktober kunnen belanghebbenden binnen 2 weken een zienswijze en binnen 6 weken bezwaar maken. Lees meer in de officiële bekendmaking.

Ontwerp-omgevingsvergunning Reclamemast A4 Cronesteyn Z/23/3616501

U kunt reageren tot en met vrijdag 18 oktober 2024. Noem daarbij uw naam, ‘zienswijze ontwerp omgevingsvergunning reclamemast A4 Cronesteyn en het zaaknummer: Z/23/3616501.

Lees meer in de officiële bekendmaking. Daar kunt u de stukken ook digitaal bekijken. Links onderaan in het menu (onder ‘Ruimtelijke plannen’) vindt u een link naar de ontwerp- omgevingsvergunning zelf (en de documenten die daarbij horen).

Het instellen van beroep

Als de gemeente een definitief besluit heeft genomen over een ruimtelijk plan, kunt u de rechter vragen om dat besluit te beoordelen. Dit heet ‘beroep instellen’. In de officiële bekendmaking van elk plan staat precies hoe en wanneer dat kan. Hieronder staan de plannen waartegen u beroep kunt instellen.

Omgevingsvergunning Lorentzhof fase II

De verleende omgevingsvergunning Lorentzhof fase II met de stukken die daarbij horen, ligt vanaf dinsdag 8 oktober 2024 tot en met maandag 18 november 2024 voor beroep ter inzage.

Lees meer in de officiële bekendmaking. Daar kunt u de stukken ook digitaal bekijken. Links onderaan in het menu (onder ‘Ruimtelijke plannen’) vindt u een link naar de omgevingsvergunning zelf (en de documenten die daarbij horen).

Andere bestemmingsplannen bekijken

Bestemmingsplannen die eerder zijn vastgesteld, en die op dit moment gelden, zijn onderdeel van het omgevingsplan van Leiden.

Meer informatie

Bekijk hoe u beroep kunt instellen en waar u rekening mee moet houden. 

Wanneer u het niet eens bent met een vastgesteld bestemmingsplan, kunt u tijdens de beroepstermijn beroep instellen bij de Raad van State: postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Leg in uw reactie duidelijk uit waarom u het er niet mee eens bent. Beroep instellen is mogelijk voor:

  • iedereen die een zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan;
  • belanghebbenden die geen zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Het besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat de gevolgen van het besluit waarmee u het niet eens bent, niet worden uitgesteld. Belanghebbenden die beroep hebben ingesteld, en iedereen die een zienswijze heeft ingediend en daarna beroep heeft ingesteld, kunnen ook vragen om een voorlopige voorziening. Als binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat er op het verzoek is beslist.

Op sommige bestemmingsplannen is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit is terug te vinden in de officiële bekendmaking van het bestemmingsplan via de website www.officielebekendmakingen.nl. Als de Crisis- en herstelwet van toepassing is, moet u in uw beroepschrift aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Noem in uw beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.