Duurzaam Leiden

Leiden bouwt aan een duurzame stad. Hiervoor heeft de gemeente subsidies, leningen en (onderwijs)projecten om duurzaamheid te stimuleren.

Zo wil de gemeente voldoen aan nationale en internationale afspraken zoals het landelijke Energieakkoord en het VN-klimaatakkoord van Parijs.

Duurzame subsidies en leningen

Subsidie Groene Daken

Met de subsidie Groene Daken stimuleert de gemeente Leiden de aanleg van groene daken. Groene daken zijn mos-, sedum-, gras- of kruidendaken. Een groen dak zorgt voor een lagere energierekening door betere isolatie en draagt bij aan een duurzame toekomst.

Subsidie Investeren in Thuis

De subsidie Investeren in Thuis is bedoeld om bestaande woningen duurzamer te maken. De gemeente Leiden stelt deze subsidie beschikbaar aan woningeigenaren en huurders. Bijvoorbeeld om isolatie aan te brengen of een HR-ketel te plaatsen.

Subsidie zonnepanelen

Op zoek naar informatie over subsidie op zonnepanelen? Bekijk de Energiesubsidiewijzer.

Lening Duurzame Schoolgebouwen

Met de lening duurzame schoolgebouwen kunt u een schoolgebouw energiezuinig maken. Daarmee bespaart uw school op de energierekening, wat tegelijk beter is voor het milieu. U kunt deze lening afsluiten tegen een rente van 0,8 %.

De Groene Menukaart

Heeft u een historisch pand en wilt u weten hoe u dit duurzaam kunt maken? Kijk dan op De Groene Menukaart Leiden. Hier vindt u verschillende duurzame opties en mogelijkheden om dit te betalen.

Duurzaam bouwloket

Bij het duurzaam bouwloket kun u al uw vragen stellen over duurzaam bouwen en innoveren.

Duurzame projecten voor en met de stad

Flink Fietsen in de Leidse Ommelanden

Flink Fietsen is een campagne van de gemeente Leiden en omliggende gemeenten om fietsen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Samen met de omliggende gemeenten werkt Leiden aan 8 recreatieve fietsroutes (pdf, 0,97 mb) door de Leidse Ommelanden. Deze belevingsroutes lopen over het bestaande fietsknooppuntennetwerk.

Leiden Gaat Goed

Met de campagne Leiden Gaat Goed wil de gemeente inwoners helpen om de juiste keuzes te maken op het gebied van energie en natuur. Dat is Goed voor uw portemonnee, voor onze stad en het klimaat op aarde.

Duurzame monumentenzorg

Denkt u dat energiezuinig wonen in een historisch pand onmogelijk is? Nee hoor! Sterker nog: juist in oude gebouwen zijn grote winsten te halen. Bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn ze al jaren bezig met het verduurzamen van gebouwd erfgoed. Erfgoed Leiden adviseert op het gebied van energiebesparing, vergunningen en beschikbare subsidies.

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijke actie om inwoners enthousiast te maken hun tuin te vergroenen.

Aan de slag met een geveltuin

Geveltuintjes zijn vrij eenvoudig zonder al teveel kosten zelf aan te leggen. Kijk op Leiden Gaad Goed voor de voorwaarden voor een geveltuin.

Klimaatverbond Energy Battle

De Klimaatverbond Energy Battle is de energiebespaarwedstrijd van Nederland. Gemiddeld besparen deelnemers 15% op hun energieverbruik.

SPONGE 2020

Op weg naar een klimaatbestendig Leiden door samenwerking met partners, bewoners en bedrijven in het SPONGE 2020 project.

Duurzaam onderwijs

De gemeente ondersteunt en organiseert onderwijs over natuur en duurzaamheid voor scholen en andere doelgroepen in Leiden. Dit doet de gemeente samen met bijvoorbeeld het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en het project Naar buiten.

Heeft u hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar nde@leiden.nl of bel naar de afdeling duurzaamheidseducatie van de gemeente: 071 - 5167711.

Verwonderpaspoort

Leidse basisscholen kunnen bij het inplannen van het jaarrooster voor het schooljaar terecht bij het Verwonderpaspoort voor activiteiten op het gebied van natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid.

Kinderboerderij

Op kinderboerderij Merenwijk vindt u een dierenweide en een erf met meerdere stallen. Het bezoekerscentrum Weidezicht op de kinderboerderij biedt informatie over de dieren en de activiteiten.

Lekker buiten

Via het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft de gemeente informatie over waarom en op welke manier natuur goed is voor baby's en peuters.