Omgevingsplan en Omgevingsloket

Elke gemeente in Nederland heeft voortaan één omgevingsplan. Wat is dat eigenlijk? De aanvraag van een omgevingsvergunning gaat nu via het nieuwe Omgevingsloket. Hoe werkt dat?

Het Leidse omgevingsplan

Nu de Omgevingswet op 1 januari 2024 is ingegaan, hebben we automatisch één Leids omgevingsplan. In het omgevingsplan moeten uiteindelijk alle regels bij elkaar komen te staan voor alles wat buiten, in de leef- en werkomgeving gebeurt:

Waar werken we naartoe?

Bij de invoering van de Omgevingswet krijgen we een ‘omgevingsplan-van-rechtswege’. Het omgevingsplan is de uitgebreide opvolger van de bestemmingsplannen. In het Omgevingsplan staan:

  • Bestemmingsplannen
  • Verschillende rijksregels
  • Overige regels

Zo kun je de informatie beter vinden en raadplegen. Het Omgevingsplan wordt steeds verbeterd. Het Omgevingsplan moet uiterlijk eind 2032 helemaal klaar zijn.

Het Omgevingsloket

Het Omgevingsloket is een website en dé centrale plek waar u informatie vindt over alle regels en doelen voor de leefomgeving in Leiden. Zo kan iedereen (de gemeente, inwoners, ondernemers en projectontwikkelaars) deze informatie straks op één plek bekijken en direct gebruiken.

Wat kunt u doen in het nieuwe Omgevingsloket?

In het Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen en een omgevingsvergunning aanvragen. Op termijn komen alle regels die gelden in Leiden op een kaart. U kunt dan voor elke plek, bijvoorbeeld uw eigen straat, zien welke regels gelden. Nog niet alles is ingevuld en klaar. Het Omgevingsloket wordt steeds verbeterd.

Meer informatie? 

Wilt u meer weten? Bekijk de Uitleganimatie ‘Omgevingsplan en het Omgevingsloket’

Of stel uw vraag via het contactformulier onder vermelding van ‘Omgevingswet’ of bel de gemeente Leiden op het telefoonnummer: 14 071.