Nieuwe straatparkeren centrum

In de binnenstad van Leiden gaat het straatparkeren veranderen. Alle parkeerplekken op straat worden voor vergunninghouders, met uitzondering van een aantal locaties waar bezoekers maximaal 2 uur kunnen parkeren. Het nieuwe straatparkeren is op 13 juni 2022 van start gegaan.

Kaart nieuwe straatparkeren

Bewoners op straat, bezoekers in de parkeergarage

Leiden groeit, en we willen de stad leefbaar en bereikbaar houden en de binnenstad autoluw maken. Daarom reserveren we parkeren op straat voor bewoners, hun visite en andere vergunningen zoals de bedrijfs-, klussenbus-, mantelzorg- en gehandicaptenparkeervergunning. Bezoekers die met de auto komen, parkeren in de parkeergarages. Nieuw zijn de kortparkeerlocaties (pdf, 2,46 mb) in de buurt van bijvoorbeeld winkels waar bezoekers maximaal 2 uur kunnen parkeren.

  Wat gaat er veranderen?

  Vrijwel alle parkeerplekken in de binnenstad worden bestemd voor vergunninghouders. Hier kan alleen worden geparkeerd met een vergunning of een dagkaart. Ook de week-, maand- en jaarkaart zijn hier geldig. De parkeerautomaten op straat worden ingericht op een dagkaart (vergunninghoudersparkeren) of maximaal twee uur parkeren (kortparkeren). Bij de rode-kap-automaten in de Doezastraat en Lange Mare mogen bezoekers maximaal 2 uur parkeren, maar is de parkeervergunning niet geldig. Verkeersborden geven de parkeersituatie aan. Ook de belzones voor mobiel parkeren worden vernieuwd zodat parkeerders het juiste tarief betalen.

  Fasering

  Het aanpassen van de parkeerautomaten en bebording duurt in totaal vier weken. Ook de belzones worden aangepast. De nieuwe parkeersituatie gaat in als fysiek en digitaal alles is aangepast. De exacte invoeringsdatum wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website, Stadskrant, Stadsnieuws en social media, en op straat met bebording.

  Veelgestelde vragen

  Contact

  Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

  • Toolkit gastheren binnenstad beschikbaar voor informeren gasten

   Op maandag 13 juni verandert de parkeersituatie in het centrum van Leiden. Voor bedrijven en organisaties in de binnenstad die regelmatig bezoekers ontvangen, is er een digitale toolkit ontwikkeld met uitleg, korte kernboodschappen en communicatiemiddelen over...

   Lees meer
  • Start nieuwe straatparkeren op maandag 13 juni

   Bijna alle parkeerplaatsen op straat in de binnenstad zijn dan bestemd voor vergunninghouders. Bezoekers met de auto kunnen terecht in de parkeergarages en op de nieuwe kortparkeerlocaties.

   Lees meer
  • Nieuwe straatparkeren in de Leidse binnenstad zorgt voor ruimte en gemak

   Het college van burgemeester en wethouders een voorstel voor uitbreiding vergunningshoudersparkeren en introductie van het nieuwe kortparkeren vastgesteld. Dit voorstel geeft uitvoering aan een maatregel uit de Parkeervisie.

   Lees meer