Kentekenregistratie met camera's

Leiden wil stap voor stap meer ruimte maken voor een leefbare, duurzame binnenstad. Dit willen we bereiken door te kiezen voor schone mobiliteit, deelmobiliteit en een autoluwe binnenstad met focus op lopen, fietsen en groen. Hiervoor is een goed systeem van ontheffingen en handhaving nodig. In 2023 zetten we hiervoor de eerste stap door kentekencamera’s te plaatsen op drie locaties: bij de Breestraat, (Y)ours Campus en Langebrug.

Foto Breestraat met borden kentekencontrole
Afbeelding door Buro JP

Wat verandert er?

Nieuw is de handhaving met kentekencamera’s en dat de gemeente alleen nog ontheffingen op kenteken verstrekt.

 • De Langebrug is vanaf mei bij de Mooi Japiksteeg afgesloten voor doorgaand verkeer. Bewoners en ondernemers uit de Pieterswijk kunnen een jaarontheffing aanvragen zodat zij bij de afsluiting kunnen doorrijden. U kunt maximaal twee ontheffingen per adres aanvragen. 
 • Ook de Breestraat is afgesloten voor doorgaand verkeer. De Breestraat inrijden voor het bevoorraden van een winkel mag alleen binnen vaste tijden. Dat is maandag tot en met vrijdag van 5.30 tot 7.00 uur en van 9.00 tot 11.00 uur.
 • Het voetgangersgebied van (Y)ours Campus was afgesloten met paaltjes. Nu staat ook daar een camera. Gaat u verhuizen, dan kunt u hiervoor een dagontheffing aanvragen.

U kunt een ontheffing aanvragen via een digitaal loket voor verkeersontheffingen. Ga hiervoor naar de pagina Verkeersontheffing.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Langebrug (Pieterswijk)

Breestraat

(Y)ours Campus

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

 • Meer verkeersveiligheid door handhaving met kentekencamera’s

  In onze historische stad is de ruimte schaars. De ruimte die er is verdelen we op een verkeersveilige manier. Sommige straten zijn daarom afgesloten voor autoverkeer. Zo ontstaat ruimte om prettig te wandelen, veilig te fietsen, maar ook ruimte voor goed...

  Lees meer
 • Kentekencamera’s voor de autoluwe (binnen)stad

  Leiden werkt aan een autoluwe binnenstad met focus op lopen, fietsen en groen. Hiervoor is een goed systeem van ontheffingen en handhaving nodig. Het college stelde hiervoor de ‘Beleidsregels Ontheffingen Autoluwe (binnen)stad Leiden’ vast.

  Lees meer