Kentekenregistratie met camera’s

Deelproject van Autoluwe Binnenstad

Leiden wil stap voor stap meer ruimte maken voor een leefbare, duurzame binnenstad. Dit willen we bereiken door te kiezen voor schone mobiliteit, deelmobiliteit en een autoluwe binnenstad met focus op lopen, fietsen en groen. Hiervoor is een goed systeem van ontheffingen en handhaving nodig.

In 2023 is hiervoor de eerste stap gezet door kentekencamera’s te plaatsen op drie locaties: bij de Breestraat, Campus (Y)ours en Langebrug.

  • De Breestraat is afgesloten voor motorvoertuigen. De Breestraat inrijden voor het bevoorraden van een winkel mag van maandag tot en met zaterdag tussen 4.30 – 11.00 uur. In bijzondere situaties kunt u een tijdelijke of langdurige ontheffing aanvragen. Daarnaast kunt u een dagontheffing aanvragen voor trouwerijen in het stadhuis of voor laden en lossen in de Breestraat.
  • Campus (Y)ours is een voetgangersgebied. U kunt een dagontheffing aanvragen voor activiteiten of werkzaamheden waarbij een voertuig noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer u gaat verhuizen.
  • De Langebrug is bij de Mooi Japiksteeg afgesloten voor doorgaand verkeer. Bewoners en ondernemers uit de Pieterswijk kunnen hiervoor een jaarontheffing aanvragen

In 2025 worden vervolgstappen gezet door kentekenregistratiecamera’s te plaatsen rond twee gebieden: bij Pancras-West en bij het gebied rond de Koornbrug.   

  • Pancras-West en de Oude Rijn (vanaf de Hooigracht) wordt per 1 december 2025 afgesloten voor motorvoertuigen. Het gebied inrijden mag tijdens de venstertijden van maandag tot en met zaterdag tussen 4.30 – 11.00 uur. Of met een ontheffing voor bewoners en ondernemers in Pancras-West. Per 1 oktober 2025 kunt u een ontheffing aanvragen.
  • De Koornbrug wordt afgesloten voor vrachtverkeer vanwege schade.
    De Botermarkt, Aalmarkt, Stadhuisplein, Nieuwe Rijn en Koornbrugsteeg sluiten aan op de Breestraat en zijn afgesloten voor motorvoertuigen. Het gebied inrijden mag tijdens de venstertijden van maandag tot en met zaterdag tussen 4.30 – 11.00 uur. Of met een ontheffing voor bewoners en ondernemers in Pancras-West. Per 1 oktober 2025 kunt u een ontheffing aanvragen.

Kentekenregistratie zero-emissiezone en Stationsplein

Vanaf 1 januari 2025 heeft de gemeente Leiden de zero-emissiezone voor vracht- en bestelauto’s ingevoerd. De zero-emissiezone bestaat uit de historische binnenstad binnen de singels en het Stationspleingebied. In deze zero-emissiezone controleren we met kentekencamera’s. Deze camera’s staan aan de randen van de zone. Voertuigen die niet aan de toegangseisen van de zone voldoen ontvangen tot 1 augustus 2025 een waarschuwingsbrief. Vanaf 1 augustus worden overtredingen beboet.

Het Stationsplein (busplatform) valt ook onder de zero-emissiezone. Een groot gedeelte van het Stationsplein is afgesloten voor alle verkeer. Alleen lijnbussen zijn toegestaan op het busplatform. De controle van het busplatform vindt ook plaats met kentekencamera’s. Deze camera’s controleren:

  • De Bargelaan nabij de Joop Walenkamptunnel.
  • De bus-afrit op de Schipholweg.

Let op: de zero-emissiezone geldt niet voor de Stationspleintunnel onder het Stationsplein. Die is onderdeel van de ringweg.

Planning

Handhaving zero-emissiezone met kentekencamera’s

Januari 2025

Kentekencamera’s autoluwe binnenstad Pancras-West en gebied Botermarkt/Nieuwe Rijn

December 2025

Veelgestelde vragen

Voor een jaar- of dagontheffing registreert de gemeente het kenteken van uw voertuig in het systeem. Rijdt u langs de camera, dan scant de camera het kenteken van uw voertuig. Is uw kenteken geregistreerd, dan gebeurt er verder niets. De scan bewaart de gemeente niet. Herkent het systeem uw kenteken niet, dan ontvangt u eerst een waarschuwing. Bij herhaling krijgt u een boete

De gegevensverwerking met de kentekencamera’s voldoet aan de eisen van de privacywetgeving AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Samengevat: de camera maakt een foto van het kenteken van een voertuig dat langs de camera rijdt. De openbare ruimte wordt niet gefilmd. Gegevens die niet nodig zijn voor de handhaving worden verwijderd. Passeert u de camera en hebt u een ontheffing, dan wordt de foto gewist. Personen op een overtredersfoto worden onherkenbaar gemaakt. Alleen de gegevens van overtreders (kenteken en foto) worden 5 jaar bewaard (de bewaartermijn van het Openbaar Ministerie). Door het systeem geregistreerde overtredingen worden eerst door een ambtenaar (BOA) beoordeeld.

De cameraregistratie is voor gemotoriseerd verkeer, dus ook voor motoren.

Ga voor het aanvragen van een verkeersontheffing naar de pagina Verkeersontheffingen. Hier vindt u de verschillende typen verkeersontheffingen en de voorwaarden.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Documenten

Hoofdproject:

Autoluwe Binnenstad

Samen maken we ruimte voor een groene, leefbare en levenskrachtige binnenstad door de rol van de geparkeerde en rijdende auto stapsgewijs te verminderen.