Professorenwijk-Oost

De riolering wordt vervangen. Een mooi moment om ook de inrichting van de straten te vernieuwen en meer groen toe te voegen in de wijk.

Professorenwijk-Oost

De riolering in de Professorenwijk-Oost is aan vervanging toe. Aangezien de straten voor deze werkzaamheden helemaal open moeten, combineert de gemeente de rioolvervanging met het vernieuwen van de straten en stoepen. Waar mogelijk wil de gemeente op plekken waar veel verharding ligt, deze weghalen en groen toevoegen. In de nieuwe inrichting worden zoveel mogelijk zogeheten klimaatadaptieve maatregelen genomen. Daarmee is de Professorenwijk-Oost straks voorbereid op het veranderende klimaat met heftige regenbuien, droogte en hitte.

  Een impressie van hoe de Dyuyvendakstraat eruit komt te zien na de werkzaamheden

  Om het project goed te laten verlopen, is het projectgebied in twee delen verdeeld. Het oostelijke deel (van de Uhlenbeckkade tot en met de Roomburgerlaan, inclusief het Van Vollenhovenplein) komt het eerst aan de beurt, dit is fase 1. Voor dit deel is het definitieve ontwerp klaar. Het ontwerp van het westelijke deel van de wijk (tussen de Hazewinkelstraat en de Meijerskade) komt in 2022 aan de beurt.

  Wat gaat er gebeuren?

  Riolering

  De riolering voor vuil water is na jaren trouwe dienst aan vervanging toe. Hiervoor in de plaats komt  een gescheiden rioolstelsel voor vuilwater en regenwater. Dit gescheiden stelsel voorkomt vermenging van het relatief schone regenwater met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines. Alleen het vuile water wordt straks gezuiverd, het regenwater wordt direct afgevoerd naar het oppervlaktewater.

  Straten en groen

  De wegen, parkeerplaatsen en stoepen worden duurzaam en veilig ingericht. Waar ruimte is, wil de gemeente verschillende soorten bomen en planten toevoegen. Dit is belangrijk om toekomstige klimaatveranderingen beter op te kunnen vangen. Bomen en groen verkoelen de openbare ruimte en houden water in de ondergrond langer vast.

  Energietransitie

  Voor de aanleg van een toekomstig warmtenet reserveert de gemeente nu vast ruimte in de ondergrond. De aanleg van de warmtenetleidingen gebeurt in een later stadium.

  Stappen in het project, fase 1

  • De aannemer is in augustus 2022 begonnen met de uitvoering van fase 1.
  • De verwachting is dat de werkzaamheden eind 2023 klaar zijn.

  Stappen in het project, fase 2

  • De start van de werkzaamheden in het tweede deel van de wijk staat gepland in de zomervakantie van 2024. Het werkt begint dan in de Asserstraat, zodat de scholieren van de Lorenzschool er zo min mogelijk last van hebben. Hetzelfde geldt voor de kinderen van de St. Josephschool: de werkzaamheden in de Oppenheimstraat vinden plaats in de zomervakantie van 2025.  Naar verwachting zijn de werkzaamheden van fase 2 eind 2025 klaar.

  Veelgestelde vragen

  Contact

  Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.