Noorderkwartier-Oost

Er wordt aan de straten en pleinen in Noorderkwartier Oost gewerkt en er komt een gescheiden riool. Schoon regenwater stroomt dan niet meer het riool in, maar wordt naar slootjes in de omgeving afgevoerd. De wijk wordt mooier, netter en groener. De Julianstraat en Anna Paulownastraat zijn al aan de beurt geweest met een groen en fleurig resultaat. Binnenkort wordt de rest van de wijk (in fasen) aangepakt.

Foto van straat in Noorderkwartier-Oost

Ontwerp

Begin 2018 is het project van start gegaan. Sinds die tijd zijn er diverse bijeenkomsten met buurtbewoners en andere belanghebbenden geweest. Het risico op wateroverlast was in de Anna Paulownastraat en de Julianastraat het grootst. Deze twee straten zijn daarom als eerste aangepakt.

Op doemee.leiden.nl leest u meer terug over het ontwerp van de straten.

Begin oktober 2021 stelde het college van burgemeester en wethouders het Uitvoeringsbesluit vast. En daarmee ook het ontwerp voor de herinrichting van Noorderkwartier Oost fase 2. Op donderdag 2 december 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met dit besluit.

Werkzaamheden

Aannemer Jos Scholman Infra B.V. gaat de werkzaamheden uitvoeren. Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Download dan de app ‘Noorderkwartier Oost’ via de App Store/Play Store. In deze app deelt de aannemer updates, leest u over de werkzaamheden en ziet u de laatste planning.

Vragen over de werkzaamheden? Neem contact op met de omgevingsmanager van aannemingsbedrijf Jos Scholmal via noorderkwartieroost@josscholman.nl of bel 030 604 4282. Bij calamiteiten belt u met 030 604 4282.

Geveltuin

De straten in de wijk gaan open. En dat is meteen een mooi moment om een geveltuin aan te leggen. Een geveltuin is een stukje groen tegen de gevel van uw huis. Het ziet er niet alleen fleurig uit. Het helpt ook om hevige regenbuien en periodes van droogte en hitte op te vangen. Bovendien is het gezellig om samen met de buren de straat nog mooier te maken. U kunt zelf de planten en bloemen kiezen. Nieuwsgierig naar de geveltuintjes? Maak een ommetje en kijk eens hoe ze er uitzien in de Julianstraat en Anna Paulownastraat.

Hoe werkt het?

De gemeente legt de stenen rand voor u aan, inclusief goede aarde. U kiest zelf de plantjes of een plantenpakket, zet ze er in en zorgt voor het onderhoud. Dat hoeft u uiteraard niet alleen te doen. U kunt ook samen met uw buren de tuintjes aanleggen en/of onderhouden. Groen- en onderhoudscoach Nick Kooreman van de gemeente Leiden helpt u ook graag op weg. Hij adviseert u over planten en bloemen die veel of weinig onderhoud nodig hebben, net wat u wilt.

Afspraken

Elke geveltuin leggen we vast in een convenant. Dat klinkt zwaar. Maar het is niet meer dan een A4’tje met enkele afspraken en de contactgegevens van de onderhoudscoach.

Hoe nu verder?

Wilt u een geveltuin? Laat dit weten door een e-mail te sturen naar noorderkwartieroost@leiden.nl of bel naar 14071 en vraag naar projectleider Michèle Klare. U kunt ons ook bellen of mailen als u nog vragen heeft.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

  • Fase 1 van het project is afgerond

    Bekijk de filmpjes.

    Lees meer