De toekomst van Noord

Ontwikkelperspectief Leiden Noord

In de wijken Groenoord, Noorderkwartier en De Kooi – samen Leiden Noord - gebeurt veel in de openbare ruimte. Er wordt gebouwd in en gewerkt aan de openbare ruimte. Hoe de stad aankijkt tegen de toekomst van dit noordelijke stuk Leiden hebben burgemeester en wethouders opgeschreven in het Ontwikkelperspectief Leiden Noord. De wijken en andere partijen in de stad zijn hierbij in een uitgebreid participatie- en inspraakproces betrokken geweest. Met elkaar hebben we zo de grote lijnen uitgezet voor Leiden Noord in 2040. Het stuk daarom ook niet voor niets: We bouwen voort aan Leiden Noord.

Afbeelding van kaart van het gebied Leiden Noord
Het gebied Leiden Noord.

Hoeveel woningen staan er in de wijk, wat voor soort woningen, hoe zit het met de ondernemers? Hoe kunnen mensen op een prettige en veilige manier door de wijk wandelen, fietsen of rijden? Hoe kunnen mensen op een fijne manier samenleven? Hoe zorgen we dat de bodem niet verder daalt? Wat doen we met het groen in de wijk?

Allemaal vragen die we in het Ontwikkelperspectief op hoofdlijnen proberen te beantwoorden. Het geeft aan welke kant we op willen, wat de randvoorwaarden en grenzen zijn, waar toekomstige plannen zich aan moeten houden en zorgt ervoor dat alle projecten goed op elkaar afgestemd worden.

Dit samenhangende toekomstbeeld van de ontwikkeling van Leiden Noord is een uitnodiging aan de stad, ondernemers, ontwikkelaars, bewoners en maatschappelijke partners om samen te werken aan de kansen en mogelijkheden van dit mooie stuk Leiden.

Veelgestelde vragen

Contact

Meer weten over het ontwikkelperspectief Leiden Noord? Neem contact op via het contactformulier of bel 14 071.

 • Gemeenteraad stelt toekomstplan vast

  Het college besloot op 5 oktober 2021 om het Ontwikkelperspectief ‘We bouwen voort aan Leiden-Noord’ ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden.

  Lees meer
 • Projectteam legt uit hoe u op toekomstplan kunt reageren

  Op 9 juli, 14 juli en 9 augustus is het projectteam in Leiden Noord om uitleg te geven over hoe u op het toekomstplan voor uw wijk kunt reageren.

  Lees meer
 • Toekomstplan Leiden-Noord ter inzage

  In Leiden-Noord lopen op dit moment veel projecten. Voor de toekomst zijn meer ontwikkelingen te verwachten. Om dit allemaal in goede banen te leiden, maakt de gemeente samen met bewoners en (maatschappelijke) organisaties een toekomstplan voor Leiden-Noord,...

  Lees meer
 • Concept toekomstplan voor Leiden-Noord

  Ga in gesprek met het projectteam op 29 mei en op 1, 2 of 3 juni.

  Lees meer
 • Uitslag van de grote Leiden Noord teken- of knutselwedstrijd

  De uitslag van de grote Leiden Noord teken- of knutselwedstrijd is bekend. Kinderen die op de basisschool of middelbare school zitten en in Leiden Noord wonen konden meedoen en laten zien hoe zij vinden dat hun wijk eruit moet zien in de toekomst.

  Lees meer