Rijbewijs

Aanvragen

In de volgende situaties moet u een afspraak maken met de gemeente en langskomen:

Meenemen

  • identiteitsbewijs
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • oude rijbewijs, als u deze komt verlengen of de categorieën komt uitbreiden
  • onder de 18 jaar? Neem de Bijrijderspas van het CBR mee.

Nadat u bij de balie bent geweest, krijgt u een bevestigingsmail. In die mail staat een link om een ophaalafspraak te maken. Hebt u dit niet gedaan? Doe dit dan alsnog! LET OP: uw kunt uw rijbewijs niet eerder dan 5 werkdagen na de aanvraag aan de balie ophalen.
 
 
Neem het afhaalbewijs dat u hebt gekregen bij de aanvraag van het rijbewijs mee. Neem ook uw oude rijbewijs mee. Hebt u die niet? Neem dan een geldig  legitimatiebewijs mee. 

€ 51,10

Rijbewijs snel nodig? Vraag het rijbewijs online aan. U krijgt het rijbewijs 2 dagen na de aanvraag. Dit kost niets extra’s. Rijbewijs nog sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 13.00 uur afhalen op het Stadskantoor. U betaalt dan wel € 39,65 extra. Hebt u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Verlies of diefstal van uw rijbewijs kunt u 24 uur per dag melden via de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Uw rijbewijs staat dan direct landelijk als vermist geregistreerd. Meld verlies of diefstal van uw rijbewijs Lukt het niet om uw vermissing via de site van de RDW te melden maak dan een afspraak bij het Stadskantoor. Bij het vervangen van een rijbewijs na diefstal of verlies kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

Om een voertuig te mogen besturen waarvoor een rijbewijs verplicht is, moet u medisch geschikt zijn. Op de website van Dienst Wegverkeer vindt u informatie hierover. Ook kunt u op die website de verschillende gezondheidsverklaringen aanvragen. Bijvoorbeeld de Eigen Verklaring voor 75+-ers of de Verklaring van Geschiktheid (VvG). Overige informatie over het rijbewijs.