Parkeerplaats voor gehandicapten

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart? U kunt bij uw huis een parkeerplaats voor gehandicapten aanvragen, die alleen u mag gebruiken.

Uw gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats is te herkennen aan een blauw bord met een witte P, een icoon van een rolstoel en een bord met een kenteken. Alleen de auto met dat kenteken mag op de parkeerplaats parkeren. In het parkeervak is een wit kruis geschilderd.

Voorwaarden

  • U hebt een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders.
    Ook als u een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers heeft kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Aan een gehandicaptenparkeerplaats voor een passagier zijn strenge voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld dat de passagier niet alleen gelaten kan worden. Neem gerust contact op met de gemeente als u vragen heeft.
  • U hebt geen eigen parkeerplaats, bijvoorbeeld op de oprit.

De gemeente Leiden kijkt ook naar de verkeerssituatie in uw buurt. Bijvoorbeeld hoe druk het is in uw straat en hoe ver u meestal moet lopen van uw huis naar uw auto. En waar de gehandicaptenparkeerplaats aangelegd kan worden.

Aanvragen

U kunt uw aanvraag online regelen. U hebt hiervoor uw DigiD nodig.

Naar de balie

U kunt de parkeerplaats ook bij de balie van de gemeente aanvragen. Maak online een afspraak of bel 14 071.

Meenemen

Kosten

De aanvraag van een parkeerplaats voor gehandicapten kost u € 98,01. U moet dit bedrag ook betalen als u de gehandicaptenparkeerplaats niet krijgt.

U betaalt daarnaast € 160 voor de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats.

Hoelang duurt het

Maximaal 8 weken (afhankelijk van het onderzoek naar de verkeerssituatie). De gemeente mag deze termijn 1 keer met 6 weken verlengen. De parkeerplaats is daarna binnen 2 weken klaar.

Voordat er wordt beslist, doet de gemeente eerst onderzoek naar de situatie bij u in de buurt. Bijvoorbeeld naar hoeveel vrije parkeerplaatsen er zijn.