Parkeerkaart voor gehandicapten

Hebt u een parkeerkaart voor gehandicapten? Dan mag u op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Ook mag u parkeren waar een parkeerverbod geldt.

Leg de gehandicaptenparkeerkaart zo op uw dashboard dat de kaart van buiten goed zichtbaar is.

Waar is de kaart geldig?

De gehandicaptenparkeerkaart is in heel Nederland geldig en in andere landen. De kaart wordt in bijna alle landen erkend. Per plaats en land kan het verschillen waar u mag parkeren.

Hoelang is de kaart geldig?

De gehandicaptenparkeerkaart kan minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig zijn. U krijgt bericht als de gehandicaptenparkeerkaart verloopt. U kunt dan een nieuwe kaart aanvragen.

Welke gehandicaptenparkeerkaarten zijn er?

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • bestuurders (de bestuurder heeft de handicap)
  • passagiers (de passagier heeft de handicap)
  • zorginstellingen

Voorwaarden

Salude Medisch Advies keurt u. Een keuring betekent niet altijd dat u een lichamelijk onderzoek krijgt. Soms is een gesprek voldoende. Salude kan informatie opvragen bij uw huisarts of specialist. De gehandicaptenparkeerkaart kan minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig zijn. Bij een nieuwe aanvraag kan Salude u opnieuw keuren.

Voorwaarden bestuurdersparkeerkaart

U krijgt een gehandicaptenparkeerkaart als u niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. U kunt dit ook niet met hulpmiddelen zoals stokken of een rollator. U bestuurt een auto of brommobiel. De auto hoeft niet op uw naam te staan. Na de invoering van kentekenparkeren moet u het kenteken doorgeven. U kunt het kenteken onbeperkt gratis wijzigen.

Voorwaarden passagiersparkeerkaart

De passagier kan niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen en is voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van een bestuurder. Bijvoorbeeld als de passagier niet alleen kan zijn als de auto wordt weggezet of als hij of zij een ernstige psychische of psychiatrische aandoening heeft.

Voorwaarden instellingsparkeerkaart

Zorginstellingen kunnen voor collectief vervoer van hun bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. U moet uitleggen waarom u een instellingsparkeerkaart wilt hebben.

Aanvragen en verlengen

Wilt u een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of is uw gehandicaptenparkeerkaart bijna verlopen? U volgt hiervoor dezelfde procedure.

U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart online aan. Hiervoor hebt u uw DigiD nodig. U betaalt direct online. U krijgt daarna een oproep voor een medische keuring. Hebt u al eerder een gehandicaptenparkeerkaart gehad? Dan krijgt u misschien geen oproep voor de keuring. De gemeente laat via een brief weten of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt of niet.

U kunt met uw gehandicaptenparkeerkaart niet meer gratis parkeren op betaalde parkeerplaatsen. Hiervoor kunt u wel een gehandicaptenparkeervergunning aanvragen. U kunt met uw gehandicaptenparkeerkaart wel nog gratis parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

Naar de balie

Kunt of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar de balie te komen.

U kunt ook bellen om een afspraak te maken: 14 071.

Meenemen

Neem voor uw afspraak de volgende documenten mee:

Kosten

Voor de behandeling van een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart betaalt u € 71,94. U moet dit bedrag altijd betalen, ook als u de parkeerkaart niet krijgt of als u de aanvraag intrekt. Als u de gehandicaptenparkeerkaart krijgt, dan zijn de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart € 32. Deze kosten betaalt u ook als u de gehandicaptenparkeerkaart kwijtraakt.

Hoelang duurt het?

De gemeente Leiden laat via een brief weten of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt of niet. Dit is meestal binnen 8 weken. Soms zorgt de medische keuring voor vertraging.

Maak een afspraak om uw gehandicaptenparkeerkaart op te halen. U kunt ook bellen om een afspraak te maken: 14 071.

Bent u uw gehandicaptenkaart kwijt? Maak online een afspraak met de gemeente Leiden. U kunt ook bellen om een afspraak te maken: 14 071.

Meenemen

U krijgt de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart meteen mee. De gemeente Leiden registreert dat u uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt bent en blokkeert de kaart. Dit maakt de gehandicaptenparkeerkaart minder aantrekkelijk voor dieven.

U mag uw auto met uw gehandicaptenparkeerkaart parkeren:

  • Op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. Deze is te herkennen aan een blauw bord met een witte P en een rolstoelsymbool, maar zonder bordje met kenteken. Op deze plaatsen moet u de gehandicaptenparkeerkaart op het dashboard leggen, ook nadat het kentekenparkeren is ingevoerd. Bekijk op de Stadskaart waar de gehandicaptenparkeerplaatsen zijn in Leiden.
  • Bij een parkeerverbod (verkeersbord E1, een blauw rond bord met een rode rand en 1 rode diagonale streep). U mag het verkeer niet hinderen of gevaar veroorzaken. U mag hier maximaal 3 uur staan. U moet daarom een parkeerschijf gebruiken. U legt de gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit, ook als kentekenparkeren is ingevoerd.
  • Wilt u uw auto parkeren op parkeerplaatsen voor kort betaald parkeren of een vergunninghoudersplek dan hebt u hiervoor een gehandicaptenparkeervergunning nodig.

U mag niet parkeren:

  • Op autodate-parkeerplaatsen.
  • In parkeergarages zonder te betalen.
  • Op vergunninghouderplaatsen zonder te betalen of geldige gehandicaptenparkeervergunning.

Voor het gratis parkeren in betaald-parkeren-gebied hebt u naast uw gehandicaptenparkeerkaart een aparte gehandicaptenparkeervergunning nodig. Parkeercontroleurs scannen uw kenteken en weten zo dat u een vergunning hebt. U hoeft uw gehandicaptenparkeerkaart alleen nog maar zichtbaar in de auto te leggen als u parkeert op een gehandicaptenparkeerplaats of op een locatie met een parkeerverbod.