Parkeren op straat: zones en tarieven

In een deel van Leiden moet u betalen als u op straat wilt parkeren. Het gaat om het centrum (zone A) en om de wijken rond het centrum (zone B1 en zone B2, de schil).

Het verschilt per zone hoeveel u moet betalen en tot welk tijdstip u betaalt. Kijk op de plattegrond in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst (pdf, 1,18 mb).

Betalen bij parkeerautomaat

Betaal bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat en geef uw kenteken op. U krijgt geen papieren kaartje meer om in de auto te leggen. De parkeercontroleur scant uw kenteken en weet zo dat u betaald heeft.

Op de automaat staat het tarief en de tijden waarop u moet betalen voor het parkeren. Op de verkeersborden staan de tijden ook. Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden. U kunt bij de automaat een dagkaart kopen of per uur betalen. Op de pagina Mijn buurt kunt u per parkeerzone zoeken naar parkeerautomaten bij u in de buurt.

U kunt betalen met:

  • contant geld
  • uw betaalpas (bankpas of creditcard met pin, Maestro of V PAY). Dit kan ook contactloos.

Mobiel parkeren kan in Leiden via alle aanbieders. U zet de parkeertijd dan aan en uit via een parkeerapp, internet of door te bellen naar de aanbieder van mobiel parkeren. U vindt het zonenummer voor het mobiel parkeren op de kap van de parkeerautomaat, de parkeerborden en op de verwijsbordjes in zone B.

Tip: ondernemers kunnen met mobiel parkeren ook voor klanten betalen.

Wilt u niet bij de parkeerautomaat per minuut betalen? Koop dan een dagkaart, weekkaart, maandkaart of jaarkaart of vraag een parkeervergunning aan.

Zone A (het centrum): tijden en tarieven

  • maandag tot en met zaterdag: 9.00 - 21.00 uur
  • zondag: 13.00 - 21.00 uur

Uurtarief: €2,70, minimale inworp: €0,20.

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.

Let op: U mag uw auto niet op de vergunninghouderparkeerplaatsen parkeren. Hier mag u alleen uw auto parkeren als u een dagkaart, weekkaart, maandkaart of jaarkaart heeft (of een geldige parkeervergunning).

Zone B1: tijden en tarieven

  • maandag tot en met zaterdag: 9.00 - 19.30 uur
  • zondag: vrij parkeren

Uurtarief: €2, minimale inworp: €0,20.

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.

Zone B2: tijden en tarieven

  • maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 19.30 uur
  • zaterdag en zondag: vrij parkeren

U betaalt in zone B2 voor het 1e en 2e uur: €0,10 per 60 minuten, minimale inworp €0,10.

Vanaf het 3e uur: €2 per 60 minuten.

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.