Parkeren op straat: zones en tarieven

In een deel van Leiden moet u betalen als u op straat wilt parkeren. Het gaat om het centrum (zone A) en om de wijken rond het centrum (zone B1 en zone B2, de schil).

Het verschilt per zone hoeveel u moet betalen en tot welk tijdstip u betaalt. Kijk op de plattegrond in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst (pdf, 3,63 mb).

Betalen bij parkeerautomaat

Betaal bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat en geef uw kenteken op. U krijgt geen papieren kaartje meer om in de auto te leggen. De parkeercontroleur scant uw kenteken en weet zo dat u betaald heeft.

Op de automaat staat het tarief en de tijden waarop u moet betalen voor het parkeren. Op de verkeersborden staan de tijden ook. Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden. U kunt bij de automaat een dagkaart kopen of per uur betalen. Op de Stadskaart kunt u per parkeerzone zoeken naar parkeerautomaten bij u in de buurt.

U kunt betalen met:

  • contant geld
  • uw betaalpas (bankpas of creditcard met pin, Maestro of V PAY). Dit kan ook contactloos.
    Let op: creditcards met het logo van Visacard of Mastercard worden niet geaccepteerd.

Mobiel parkeren kan in Leiden via alle aanbieders. U zet de parkeertijd dan aan en uit via een parkeerapp, internet of door te bellen naar de aanbieder van mobiel parkeren. U vindt het zonenummer voor het mobiel parkeren op de kap van de parkeerautomaat, de parkeerborden en op de verwijsbordjes in zone B.

Tip: ondernemers kunnen met mobiel parkeren ook voor klanten betalen.

Wilt u niet bij de parkeerautomaat per minuut betalen? Koop dan een dagkaart, weekkaart, maandkaart of jaarkaart of vraag een parkeervergunning aan.