Parkeervergunning voor een deelauto

Deelt u een auto met andere gebruikers? Bijvoorbeeld met buren of vrienden? Dan kunt u als autodeler een deelautoparkeervergunning aanvragen.

U moet het autodelen samen vastleggen bij de Vereniging voor gedeeld autogebruik.

Het gaat bij de deelautoparkeervergunning om particulieren die een auto delen. Gebruikt u een auto van een autodatebedrijf, bijvoorbeeld Greenwheels of My Wheels, dan kunt u daar geen deelautoparkeervergunning voor aanvragen.

Voorwaarden

  • U deelt de auto met 1 of meer andere particulieren: de autodelers.
  • 1 van de autodelers woont in Leiden in het gebied met betaald parkeren.
  • Alle autodelers zijn lid van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.
  • De auto staat op naam van 1 van de autodelers.
  • De autodelers kunnen aantonen dat zij de kosten voor de auto samen delen.

Woont 1 van de autodelers buiten de gemeente Leiden? Ook dan kunt u een deelautoparkeervergunning aanvragen. De autodeler die in Leiden woont vraagt de vergunning aan.

Geen parkeervergunning

Bij nieuwbouw en functiewijziging van een pand moet het parkeren op eigen terrein plaatsvinden. Om extra parkeerdruk in de omgeving te voorkomen hebben (nieuwe) bewoners van nieuwbouw, functiewijziging, verkamering en splitsing van wooneenheden geen recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Dit geldt voor woningen die na 2 oktober 2019 zijn of worden gerealiseerd of waarvan het gebied waarin de woningen liggen is aangewezen als gebieden waar bewoners niet in aanmerking kunnen komen voor een bewoners- en bezoekersparkeervergunning. Het betreft hier de Lammenschansdriehoek – het gebied dat begrensd wordt door de Lammenschansweg, het spoor, de Kanaalweg en Plantijnstraat – en het terrein van De Raad Vastgoed (Veilingterrein) – het gebied dat begrensd wordt door de Lammenschansweg, Abrikozenweg, Ananasweg en Perzikweg.

Wilt u weten of u op uw nieuwe adres nog een parkeervergunning kunt aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14071..

Zone A en B

Het gebied met betaald parkeren in Leiden is verdeeld in zones:

  • Zone A: centrum.
  • Zone B1 en B2: wijken rondom het centrum.

Kijk op de stadskaart in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst (pdf, 4,61 mb).

Woont 1 van de autodelers in zone A dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor zone A. Hiermee kunt u ook in zone B parkeren. Woont 1 van de autodelers in zone B dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor alleen zone B.

U kunt met de deelautoparkeervergunning parkeren op parkeerplaatsen voor kort betaald parkeren en vergunninghoudersplaatsen. U mag niet parkeren bij de rode-kap-parkeerautomaten. Dit zijn parkeerautomaten met een rode band op de kap.