Parkeervergunning voor een deelauto

Deelt u een auto met andere gebruikers? Bijvoorbeeld met buren of vrienden? Dan kunt u als autodeler een deelautoparkeervergunning aanvragen.

U moet het autodelen samen vastleggen bij de Vereniging voor gedeeld autogebruik.

Het gaat bij de deelautoparkeervergunning om particulieren die een auto delen. Gebruikt u een auto van een autodatebedrijf, bijvoorbeeld Greenwheels of My Wheels, dan kunt u daar geen deelautoparkeervergunning voor aanvragen.

Voorwaarden

  • U deelt de auto met 1 of meer andere particulieren: de autodelers.
  • 1 van de autodelers woont in Leiden in het gebied met betaald parkeren.
  • Alle autodelers zijn lid van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.
  • De auto staat op naam van 1 van de autodelers.
  • De autodelers kunnen aantonen dat zij de kosten voor de auto samen delen.

Woont 1 van de autodelers buiten de gemeente Leiden? Ook dan kunt u een deelautoparkeervergunning aanvragen. De autodeler die in Leiden woont vraagt de vergunning aan.

Geen parkeervergunning

Bij het verlenen van deelautoparkeervergunningen is het uitgangspunt dat bij nieuwbouw en functiewijziging van een pand, het parkeren op eigen terrein plaatsvindt. Om het parkeren op de openbare ruimte te voorkomen worden (nieuwe) bewoners van nieuwbouw, functiewijziging, verkamering en splitsing van wooneenheden uitgesloten van het recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Deze uitsluiting/weigeringsgrond geldt voor woningen die na 2 oktober 2019 zijn gerealiseerd.

Wilt u weten of u op uw nieuwe adres nog een parkeervergunning kunt aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14071..

Zone A en B

Het gebied met betaald parkeren in Leiden is verdeeld in zones:

  • Zone A: centrum.
  • Zone B1 en B2: wijken rondom het centrum.

Kijk op de plattegrond in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst (pdf, 3,63 mb).

Woont 1 van de autodelers in zone A dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor zone A. Hiermee kunt u ook in zone B parkeren. Woont 1 van de autodelers in zone B dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor alleen zone B.

U kunt met de deelautoparkeervergunning parkeren op parkeerplaatsen voor kort betaald parkeren en vergunninghoudersplaatsen. U mag niet parkeren bij de rode-kap-parkeerautomaten (pdf, 216 kb). Dit zijn parkeerautomaten met een rode band op de kap.