Parkeervergunning voor een deelauto

Deelt u een auto met andere gebruikers? Bijvoorbeeld met buren of vrienden? Dan kunt u als autodeler een deelautoparkeervergunning aanvragen.

U moet het autodelen samen vastleggen bij Vereniging voor gedeeld autogebruik.

Het gaat bij de deelautoparkeervergunning om particulieren die een auto delen. Gebruikt u een auto van een autodatebedrijf, bijvoorbeeld Greenwheels of My Wheels, dan kunt u daar geen deelautoparkeervergunning voor aanvragen.

Voorwaarden

 • U deelt de auto met 1 of meer andere particulieren: de autodelers.
 • 1 van de autodelers woont in Leiden in het gebied met betaald parkeren.
 • Alle autodelers zijn lid van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.
 • De auto staat op naam van 1 van de autodelers.
 • De autodelers kunnen aantonen dat ze de kosten voor de auto samen delen.
 • Uw voertuig is geen kampeerauto of voor deze doeleinden ingericht.

Woont 1 van de autodelers buiten de gemeente Leiden? Ook dan kunt u een deelautoparkeervergunning aanvragen. De autodeler die in Leiden woont vraagt de vergunning aan.

Wanneer krijg ik geen deelautoparkeervergunning?

Woont u in een woning die valt onder nieuwbouw, functiewijziging, verkamering of splitsing van de woning? Dan hebt u geen recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Dit geldt in zone A en B voor woningen die na 2 oktober 2019 zijn of worden gebouwd. Voor zone C is deze datum 3 juni 2021.

Wilt u weten of u op uw nieuwe adres nog een parkeervergunning kunt aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14071, keuze 3.

Zone A, B en C

Het gebied met betaald parkeren in Leiden is verdeeld in zones:

 • Zone A: centrum
 • Zone B: wijken rondom het centrum
 • Zone C: de wijken Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Vlietpoort (en de Vlietzone), Oostvliet, Klein Cronestein en Meerburg

Kijk op de parkeervergunningenkaart in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst.

Woont 1 van de autodelers in zone A dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor zone A. Hiermee kunt u ook in zone B parkeren. Woont 1 van de autodelers in zone B dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor alleen zone B.

U kunt met de deelautoparkeervergunning parkeren op parkeerplaatsen voor kort betaald parkeren en vergunninghoudersplaatsen. U mag niet parkeren bij de rode-kap-parkeerautomaten. Dit zijn parkeerautomaten met een rode band op de kap.

Aanvragen

Vraag de deelautoparkeervergunning online aan. Hiervoor hebt u DigiD nodig. De vergunning is geldig tot het eind van het kalenderjaar.

Bij het aanvragen van een deelautoparkeervergunning hebt u de volgende documenten nodig:

 • Deelnemersverklaring van de Vereniging gedeeld autogebruik.
 • Leenovereenkomst. Dit is de overeenkomst tussen de eigenaar van de auto en de autodeler(s). De vereniging gedeeld autogebruik kan u hier meer over vertellen.
 • Jaarrekening of ander document waaruit blijkt dat de auto wordt gedeeld met een andere particulier (bijvoorbeeld de kosten van de aankoop van de auto, kosten van de verzekering, van wegenbelasting, van benzine).
 • Kopie kentekenbewijs van de auto.

De gemeente controleert uw aanvraag. Bij goedkeuring krijgt u een e-mail en kunt u de aanvraag afmaken. De vergunning gaat vervolgens meteen in. U krijgt een e-mail ter bevestiging.

U krijgt geen papieren vergunning, maar de vergunning wordt aan uw kenteken gekoppeld. De parkeercontroleur scant uw kenteken en weet zo of u hebt betaald.

Naar de balie

Kunt of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar de balie te komen. Neem de gevraagde documenten mee.

U kunt ook bellen voor een afspraak: 14 071, keuze 3.

Kosten

 • Zone A: € 215 per kalenderjaar
 • Zone B: € 61 per kalenderjaar
 • Zone C: € 61 per kalenderjaar
 • Wijzigen parkeervergunning online: gratis
 • Wijzigen parkeervergunning aan de balie: € 7,84

U betaalt vanaf de 1e dag van de maand waarin u de vergunning krijgt. U betaalt altijd per hele maand. Zegt u de parkeervergunning op? U krijgt uw geld terug voor elke hele maand die van de lopende vergunningsperiode over is.

Gaat u verhuizen binnen Leiden? Uw deelautoparkeervergunning verhuist niet mee. Er geldt het volgende: voor uw verhuizing zegt u de parkeervergunning op voor het oude adres met ingang van de dag van de verhuizing. Zodra u staat ingeschreven op uw nieuwe adres kunt u opnieuw een deelautoparkeervergunning aanvragen. Let op! Niet op ieder adres in Leiden kunt u een parkeervergunning aanvragen. Lees de algemene gronden hierboven. Wilt u weten of dit voor uw nieuwe adres geldt, neem dan contact op met de gemeente via 14071, keuze 3.

U ontvangt een brief als uw deelautoparkeervergunning verloopt. Verleng de deelautoparkeervergunning online. Hiervoor hebt u DigiD nodig: Verlengen parkeervergunning

Naar de balie

Kunt of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar de balie te komen. Neem uw identiteitsbewijs mee. U kunt ook bellen voor een afspraak: 14 071, keuze 3.

U kunt uw gegevens en die van uw voertuig online wijzigen. Hiervoor hebt u DigiD nodig: Wijzigen parkeervergunning. Voeg de nieuwe documenten toe die bij uw wijziging horen. Bijvoorbeeld uw nieuwe kentekenbewijs. 

Naar de balie

Kunt of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar de balie te komen. Neem voor uw afspraak de volgende documenten mee:

 • identiteitsbewijs
 • relevante documenten voor uw wijziging. Bijvoorbeeld het nieuwe kentekenbewijs.

U kunt ook bellen voor een afspraak: 14 071, keuze 3.

U kunt de deelautoparkeervergunning online opzeggen: Opzeggen parkeervergunning. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Zegt u voor het eind van de vergunningsperiode op? Dan krijgt u uw geld terug voor de overgebleven volle maanden van de vergunningsperiode. 

Naar de balie

Kunt of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar de balie te komen. Neem voor uw afspraak uw identiteitsbewijs mee. U kunt ook bellen voor een afspraak: 14 071, keuze 3.