Parkeervergunning voor een deelauto

Deelt u een auto met andere gebruikers? Bijvoorbeeld met buren of vrienden? Dan kunt u als autodeler een deelautoparkeervergunning aanvragen.

U moet het autodelen samen vastleggen bij de Vereniging voor gedeeld autogebruik.

Het gaat bij de deelautoparkeervergunning om particulieren die een auto delen. Gebruikt u een auto van een autodatebedrijf, bijvoorbeeld Greenwheels of My Wheels, dan kunt u daar geen deelautoparkeervergunning voor aanvragen.

Voorwaarden

  • U deelt de auto met 1 of meer andere particulieren: de autodelers.
  • 1 van de autodelers woont in Leiden in het gebied met betaald parkeren.
  • Alle autodelers zijn lid van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.
  • De auto staat op naam van 1 van de autodelers.
  • De autodelers kunnen aantonen dat zij de kosten voor de auto samen delen.
  • Uw voertuig is geen kampeerauto of voor deze doeleinden ingericht.

Woont 1 van de autodelers buiten de gemeente Leiden? Ook dan kunt u een deelautoparkeervergunning aanvragen. De autodeler die in Leiden woont vraagt de vergunning aan.

Wanneer krijg ik geen deelautoparkeervergunning?

Woont u in een woning die valt onder nieuwbouw, functiewijziging, verkamering of splitsing van de woning? Dan hebt u geen recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Dit geldt in zone A en B voor woningen die na 2 oktober 2019 zijn of worden gebouwd. Voor zone C is deze datum 3 juni 2021.

Wilt u weten of u op uw nieuwe adres nog een parkeervergunning kunt aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14071, keuze 3.

Zone A, B en C

Het gebied met betaald parkeren in Leiden is verdeeld in zones:

  • Zone A: centrum
  • Zone B: wijken rondom het centrum
  • Zone C: de wijken Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Vlietpoort (en de Vlietzone), Oostvliet, Klein Cronestein en Meerburg

Kijk op de parkeervergunningenkaart in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst (pdf, 6,64 mb).

Woont 1 van de autodelers in zone A dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor zone A. Hiermee kunt u ook in zone B parkeren. Woont 1 van de autodelers in zone B dan krijgt u een deelautoparkeervergunning voor alleen zone B.

U kunt met de deelautoparkeervergunning parkeren op parkeerplaatsen voor kort betaald parkeren en vergunninghoudersplaatsen. U mag niet parkeren bij de rode-kap-parkeerautomaten. Dit zijn parkeerautomaten met een rode band op de kap.