Parkeerkaart voor gehandicapten

Hebt u een parkeerkaart voor gehandicapten? Dan mag u op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Ook mag u parkeren waar een parkeerverbod geldt.

Leg de gehandicaptenparkeerkaart zo op uw dashboard dat de kaart van buiten goed zichtbaar is.

De gehandicaptenparkeerkaart is in heel Nederland geldig en in andere landen. De kaart wordt in bijna alle landen erkend. Per plaats en land kan het verschillen waar u mag parkeren.

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • bestuurders (de bestuurder heeft de handicap)
  • passagiers (de passagier heeft de handicap)
  • zorginstellingen

De gehandicaptenparkeerkaart kan minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig zijn. U krijgt bericht als de gehandicaptenparkeerkaart verloopt. U kunt dan een nieuwe kaart aanvragen.

    Voorwaarden

    Salude Medisch Advies keurt u. Een keuring betekent niet altijd dat u een lichamelijk onderzoek krijgt. Soms is een gesprek voldoende. Salude kan informatie opvragen bij uw huisarts of specialist. De gehandicaptenparkeerkaart kan minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig zijn. Bij een nieuwe aanvraag kan Salude u opnieuw keuren.

    Voorwaarden bestuurdersparkeerkaart

    U krijgt een gehandicaptenparkeerkaart als u niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. U kunt dit ook niet met hulpmiddelen zoals stokken of een rollator. U bestuurt een auto of brommobiel. De auto hoeft niet op uw naam te staan. Na de invoering van kentekenparkeren moet u het kenteken doorgeven. U kunt het kenteken onbeperkt gratis wijzigen.

    Voorwaarden passagiersparkeerkaart

    De passagier kan niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen en is voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van een bestuurder. Bijvoorbeeld als de passagier niet alleen kan zijn als de auto wordt weggezet of als hij of zij een ernstige psychische of psychiatrische aandoening heeft.

    Voorwaarden instellingsparkeerkaart

    Zorginstellingen kunnen voor collectief vervoer van hun bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. U moet uitleggen waarom u een instellingsparkeerkaart wilt hebben.