Ik zoek een parkeerplaats

In Leiden kunt u kiezen tussen parkeren op straat en parkeren in een van de parkeergarages. Bekijk de stadskaart met informatie over de zones en tarieven, en de locaties van de parkeergarages. Of kom op de fiets en parkeer gratis.

Parkeergarages en parkeerterreinen

Leiden heeft een autoluwe binnenstad. In en rond het centrum vindt u een aantal parkeergarages en parkeerterreinen. Kijk op de Stadskaart of op Visit Leiden voor de mogelijkheden. Via Reserveer & Parkeer kunt u vooraf een parkeerplek reserveren. U kunt ook kiezen voor een abonnement in een van de gemeentelijke parkeergarages.

Parkeren in de parkeergarage is goedkoper dan parkeren op straat.

Parkeren op straat

In een groot deel van Leiden geldt betaald parkeren. De dagen en tarieven van betaald parkeren verschillen per zone. U kunt betalen bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat of via mobiel parkeren. Ook zijn er diverse parkeerkaarten en parkeervergunningen beschikbaar.

Wilt u weten of in uw straat betaald parkeren geldt? Bekijk de straatnamenlijst. In 2023 en 2024 wordt betaald parkeren uitgebreid naar een aantal wijken. Lees meer op de pagina Uitbreiding betaald parkeren.

Kortparkeren in het centrum

Het centrum van Leiden is volledig vergunninghoudersparkeren, met uitzondering van kortparkeren (max 2 uur) op een aantal locaties. Op de Stadskaart staan de kortparkeerlocaties aangegeven. U betaalt hier het reguliere parkeertarief (zone A). Bezoekers met de auto kunnen goedkoper terecht in de parkeergarages. 

Zone A (het centrum): tijden en tarieven

In het centrum zijn bijna alle parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Hier geldt 24/7 betaald parkeren. Op negen locaties geldt kortparkeren (maximaal 2 uur) op:

  • maandag tot en met zaterdag: 9.00 – 21.00 uur
  • zondag: 13.00 – 21.00 uur

Uurtarief: € 4, minimale inworp € 0,20

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.

Let op: u kunt uw auto alleen parkeren op een vergunninghoudersparkeerplaats met een dagkaart, weekkaart, maandkaart of jaarkaart (of een geldige parkeervergunning).

Zone B1: tijden en tarieven

  • maandag tot en met zaterdag: 9.00 – 19.30 uur
  • zondag: vrij parkeren

Uurtarief: € 3,10, minimale inworp € 0,20

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.

Zone B2: tijden en tarieven

  • maandag tot en met vrijdag: 9.00 – 19.30 uur
  • zaterdag en zondag: vrij parkeren

U betaalt in zone B2 voor het 1e en 2e uur: € 0,20 per 60 minuten, minimale inworp € 0,20.

Vanaf het 3e uur: € 3,10 per 60 minuten.

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.

Zone C: tijden en tarieven

  • maandag tot en met vrijdag: 9.00 – 19.30 uur
  • zaterdag en zondag: vrij parkeren

Uurtarief: € 3,10, minimale inworp: € 0,20.

Op feestdagen gelden de gewone tarieven en tijden.

Parkeren touringcars, grote voertuigen, caravans en kampeerwagens

In Leiden zijn regels en locaties voor het parkeren van touringcars en van grote voertuigen. Voor het parkeren van een caravan of kampeerwagen op straat gelden ook regels.