Parkeerkaart voor gehandicapten

Heeft u een parkeerkaart voor gehandicapten? Dan mag u op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Ook mag u parkeren waar een parkeerverbod geldt. In Leiden mag u ook gratis op de meeste andere parkeerplaatsen staan.

Leg de gehandicaptenparkeerkaart zo op uw dashboard dat de kaart van buiten goed zichtbaar is.

De gehandicaptenparkeerkaart is in heel Nederland geldig en in andere landen. De kaart wordt in bijna alle landen erkend. Per plaats en land kan het verschillen waar u mag parkeren.

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

 • bestuurders (de bestuurder heeft de handicap)
 • passagiers (de passagier heeft de handicap)
 • zorginstellingen

De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. U krijgt bericht als u de kaart moet verlengen.

  Voorwaarden

  De GGD Hollands-Midden keurt u. Een keuring betekent niet altijd dat u een lichamelijk onderzoek krijgt. Soms is een gesprek voldoende. De GGD kan informatie opvragen bij uw huisarts of specialist. Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Bij een nieuwe aanvraag kan de GGD u opnieuw keuren.

  Voorwaarden bestuurdersparkeerkaart

  U krijgt een gehandicaptenparkeerkaart als u niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. U kunt dit ook niet met hulpmiddelen zoals stokken of een rollator. U bestuurt een auto of brommobiel. De auto hoeft niet op uw naam te staan. Na de invoering van kentekenparkeren moet u het kenteken doorgeven. U kunt het kenteken onbeperkt gratis wijzigen.

  Voorwaarden passagiersparkeerkaart

  De passagier kan niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen en is voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van een bestuurder. Bijvoorbeeld als de passagier niet alleen kan zijn als de auto wordt weggezet of als hij of zij een ernstige psychische of psychiatrische aandoening heeft.

  Voorwaarden instellingsparkeerkaart

  Zorginstellingen kunnen voor collectief vervoer van hun bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. U moet uitleggen waarom u een instellingsparkeerkaart wilt hebben.

  Aanvragen

  Vraag de gehandicaptenparkeerkaart online aan. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. U betaalt direct online. U krijgt daarna een oproep voor een medische keuring. De gemeente laat via een brief weten of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt of niet.

  Aanvragen

  Het is nu nog niet nodig een kenteken door te geven. Na de invoering van het kentekenparkeren moet dat wel. U mag dat kenteken onbeperkt wijzigen.

  Kaart voor ander aanvragen

  Vraagt u de kaart voor een ander aan? Bijvoorbeeld voor uw partner of namens een instelling? Stuur dan onderstaand formulier op.

  Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaartPDF 9,10 kb

  • vul het formulier in
  • stuur het per post op naar de gemeente

  Naar de balie

  U kunt de parkeerkaart ook bij de balie van de gemeente aanvragen. Bel 14 071 voor een afspraak.

  Neem mee:

  Kosten

  Een parkeerkaart voor gehandicapten kost u € 61,34. U moet dit bedrag ook betalen als u de parkeerkaart niet krijgt.

  Raakt u de gehandicaptenparkeerkaart kwijt? Dan kost een nieuwe (duplicaat) € 18,-.

  Hoe lang duurt het?

  De gemeente Leiden laat via een brief weten of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt of niet. Dit is meestal binnen 8 weken. Soms zorgt de medische keuring voor vertraging.

  Verloren, kwijt of gestolen

  Bent u uw gehandicaptenkaart kwijt? Maak online een afspraak met de gemeente Leiden.

  Afspraak maken

  U kunt ook bellen om een afspraak te maken: 14 071.

  Meenemen

  U krijgt de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart meteen mee.

  De gemeente Leiden registreert dat u uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt bent en blokkeert de kaart. Dit maakt de gehandicaptenparkeerkaart minder aantrekkelijk voor dieven.

  Waar mag u parkeren?

  U mag met uw gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren:

  • op een Algemene gehandicaptenparkeerplaats.
   Deze is te herkennen aan een blauw bord met een witte P en een rolstoelsymbool, maar zonder bordje met kenteken. Bekijk het overzicht van locaties van gehandicaptenparkeerplaatsen (pdf, 26 kb). Op deze plaatsen moet u de gehandicaptenparkeerkaart op het dashboard leggen, ook nadat het kentekenparkeren is ingevoerd.
  • bij een parkeerverbod (verkeersbord E1, een blauw rond bord met een rode rand en 1 rode diagonale streep). U mag het verkeer niet hinderen of gevaar veroorzaken. U mag hier maximaal 3 uur staan. U moet daarom een parkeerschijf gebruiken. U legt de gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit, ook als kentekenparkeren is ingevoerd.
  • op de meeste parkeerplaatsen op straat met een automaat. U mag niet parkeren op vergunninghouderplaatsen. Als u geparkeerd bent, legt u de parkeerkaart achter de voorruit van uw auto. Na de invoering van het kentekenparkeren hoeft dit niet meer.

  U mag niet gratis parkeren:

  • op autodate-parkeerplaatsen
  • in parkeergarages

  Kentekenparkeren

  De gemeente Leiden voert in 2018 kentekenparkeren in voor de gehandicaptenparkeerkaart. U hoeft uw gehandicaptenparkeerkaart dan niet meer altijd in de auto te leggen. Parkeercontroleurs scannen uw kenteken en weten zo dat u een vergunning heeft.

  Inwoners van Leiden ontvangen 2 weken voor de invoeringsdatum een brief waarin staat wat zij kunnen doen. De invoeringsdatum komt op deze website en in de Stadskrant te staan.

  Wetten en regels