In gebreke stellen van de gemeente

Wacht u op een beslissing van de gemeente en duurt dit langer dan de wettelijke beslistermijn? Dan kunt u de gemeente in het kader van de Wet dwangsom in gebreke stellen.

Voorwaarden

• U heeft binnen de wettelijke beslistermijn over uw aanvraag of bezwaar geen beslissing ontvangen.
  • De wettelijke beslistermijnen zijn afhankelijk van het soort aanvraag of bezwaar (uitkering, parkeervergunning, bouwvergunning, enzovoorts). U kunt de wettelijke beslistermijnen opvragen bij degene die uw aanvraag of bezwaar behandelt.

Vul het online formulier in. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

Online ingebrekestelling

U kunt het formulier (pdf, 3,05 kb) ook downloaden en per post opsturen naar de gemeente.

Hoe lang duurt het?

Na ontvangst van uw dwangformulier heeft de gemeente nog 2 weken de tijd om een beslissing te nemen over uw aanvraag of bezwaar.

Na twee weken nog geen beslissing ontvangen? Vanaf dat moment heeft u recht op een vergoeding (= dwangsom). De eerste veertien dagen is de vergoeding € 20 per dag, de volgende veertien dagen € 30 per dag en vervolgens veertien dagen lang € 40 per dag, met een maximum van in totaal € 1.260.

Uitzondering

Per 1 oktober is het recht op een dwangsom bij WOB-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur) afgeschaft.