Professorenwijk-Oost

De riolering wordt vervangen. Een mooi moment om ook de inrichting van de straten te vernieuwen en meer groen toe te voegen in de wijk.

Vervanging riolering

De riolering in de Professorenwijk-Oost is aan vervanging toe. Aangezien de straten voor deze werkzaamheden helemaal open moeten, combineert de gemeente de rioolvervanging met het vernieuwen van de straten en stoepen. Waar mogelijk wil de gemeente op plekken waar veel verharding ligt, deze weghalen en groen toevoegen. In de nieuwe inrichting worden zoveel mogelijk zogeheten klimaatadaptieve maatregelen genomen. Daarmee is de Professorenwijk-Oost straks voorbereid op het veranderende klimaat met heftige regenbuien, droogte en hitte.

Om het project goed te laten verlopen, is het projectgebied in twee delen verdeeld. Het oostelijke deel (van de Uhlenbeckkade tot en met de Roomburgerlaan, inclusief het Van Vollenhovenplein) is fase 1. Hier zijn de werkzaamheden klaar. De werkzaamheden in het westelijke deel van de wijk (tussen de Hazewinkelstraat en de Meijerskade) starten in de zomer van 2024

Wat gaat er gebeuren?

Riolering

De riolering voor vuil water is na jaren trouwe dienst aan vervanging toe. Hiervoor in de plaats komt  een gescheiden rioolstelsel voor vuilwater en regenwater. Dit gescheiden stelsel voorkomt vermenging van het relatief schone regenwater met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines. Alleen het vuile water wordt straks gezuiverd, het regenwater wordt direct afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Straten en groen

De wegen, parkeerplaatsen en stoepen worden duurzaam en veilig ingericht. Waar ruimte is, wil de gemeente verschillende soorten bomen en planten toevoegen. Dit is belangrijk om toekomstige klimaatveranderingen beter op te kunnen vangen. Bomen en groen verkoelen de openbare ruimte en houden water in de ondergrond langer vast.

Energietransitie

Voor de aanleg van een toekomstig warmtenet reserveert de gemeente nu vast ruimte in de ondergrond. De aanleg van de warmtenetleidingen gebeurt in een later stadium.

Stappen in het project, fase 2

De start van de werkzaamheden in het tweede deel van de wijk staat gepland in de zomervakantie van 2024. Het werkt begint dan in de Asserstraat, zodat de scholieren van de Lorenzschool er zo min mogelijk last van hebben. Hetzelfde geldt voor de kinderen van de St. Josephschool: de werkzaamheden in de Oppenheimstraat vinden plaats in de zomervakantie van 2025. Naar verwachting zijn de werkzaamheden van fase 2 eind 2025 klaar.

Planning

Werkzaamheden fase 1 klaar

eind 2023

Start werkzaamheden fase 2

zomer 2024

Werkzaamheden fase 2 klaar

eind 2025

Veelgestelde vragen

De werkzaamheden aan de riolering en aan de bestrating gaan tot de erfgrens. De gemeente legt een rioleringsbuis vanaf het hoofdriool tot de erfgrens. De bewoners kunnen (op eigen kosten) de rioolaansluiting vanaf de erfgrens naar hun woning vervangen als dat nodig is. De gemeente wilt u graag adviseren/helpen bij een mogelijke vervanging van uw huisaansluiting op uw eigen terrein en de aanleg van een extra aansluiting voor het regenwater.

Het exacte aantal parkeerplaatsen dat in de nieuwe situatie wordt aangelegd is nog onduidelijk. Door de nieuwe eisen aan het formaat van parkeerplaatsen passen er minder parkeerplaatsen in eenzelfde hoeveelheid bestrating. De parkeerplaatsen worden namelijk groter. Ook wordt bij de nieuwe inrichting, waar het kan, steen vervangen door groen. Dit om weersextremen in de toekomst beter op te kunnen vangen. Bewoners kunnen hierover op verschillende momenten hun mening geven. Daarbij is de nieuwe Parkeervisie met parkeernormen ook een belangrijke leidraad.

We ontwerpen en werken zoveel mogelijk om de bestaande bomen heen, omdat we zo min mogelijk bomen willen kappen. Eventueel wordt een boom, waar mogelijk, verplaatst. Alleen als het echt niet anders kan – zoals bij mogelijk gevaar bij de aanleg van de riolering of als de boom in een hele slechte staat is – wordt de boom gekapt. Gekapte bomen worden gecompenseerd met nieuwe bomen in de buurt.

We willen graag de biodiversiteit verbeteren door meer inheemse bomen en planten  te planten. Ook moet de wijk beter bestand zijn tegen toekomstige klimaatveranderingen, zoals hevige regenbuien en lange periodes van droogte en hitte. Dat kan bijvoorbeeld door stenen te vervangen door groen. Kortom, meer bomen, bloemen en beplanting in de wijk.

Jazeker, u kunt op eigen initiatief en kosten uw eigen tuin vergroenen. Kijk op www.gagoed.nl voor meer informatie en tips.

Nieuwsberichten over het project verschijnen in Stadsnieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden. U kunt zich abonneren, klik daarbij interessegebied Roodenburgerdistrict aan.

U kunt ook meedenken met de plannen, hiervoor nodigen we bewoners per fase van het project uit. De uitnodiging wordt huis-aan-huis bezorgd. Wanneer we bij u in de buurt starten met de werkzaamheden, ontvangt u hier ook een brief over.  

Meer informatie

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Hoofdproject:

Wijken klaar voor de toekomst

In een groot aantal wijken wordt het riool de komende jaren vervangen. Tegelijk met de rioolwerkzaamheden worden straten opgeknapt en groener ingericht.