De gemeente Leiden werkt samen met BplusC aan een nieuwe muziekschool aan de Hazewindsteeg. Het wordt een modern, duurzaam en verbindend cultuurhuis. Een betaalbare, multifunctionele en duurzame plek waar zo veel mogelijk Leidenaren van jong tot oud met muziek bezig kunnen zijn.
Verhuizing Muziekschool en Muziekhuis
Zowel de Muziekschool (Rapenburg) als het Muziekhuis (Middelstegracht) verhuizen naar het pand aan de Hazewindsteeg, naast de Leidse Schouwburg. Door de muzieklessen naar deze locatie te verplaatsen, willen we de samenwerking tussen muziek en podium verbeteren en meer verbinding creëren tussen amateurs en professionals. Ook komt er een cultuurcafé in het Muziekhuis.
Onderzoeken
De gemeente heeft samen met BplusC en de onderhuurders van het huidige Muziekhuis een programma van eisen opgesteld en verschillende onderzoeken uitgevoerd. Hieruit bleek dat het nieuwe programma alleen past in het gebouw aan de Hazewindsteeg, als er een kostbare kelder wordt gebouwd. Ook is sloop en nieuwbouw van het voorhuis aan de Oude Vest noodzakelijk voor geluidsdichte ruimtes. Dat kost meer geld dan eerder was voorzien.
Een belangrijk uitgangspunt was kostenbesparing door de twee verouderde panden aan de Middelstegracht en het Rapenburg na de verhuizing te verkopen en de twee locaties samen te voegen. Door de onverwachte extra (ver)bouwkosten van het gebouw aan de Hazewindsteeg en de prijsstijging van bouwmaterialen was aanvullend financieel onderzoek nodig naar de haalbaarheid en alternatieve scenario’s.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van deze analyse oktober 2024 besloten dat de nieuwe muziekschool aan de Hazewindsteeg komt en dat het programma moet worden verkleind. Dit betekent dat de geplande kelder onder de Oude Vest niet doorgaat. De fietsenstalling in de bestaande kelder onder het pand aan de Caeciliastraat blijft wel onderdeel van de plannen.
Samenwerking en participatie
Momenteel onderzoeken we samen met BplusC, de Leidse Schouwburg en de programmeurs (The X, van Polanen en Hot House) hoe we het Programma van Eisen kunnen verkleinen, zodat de nieuwe muziekschool binnen het budget past. We kijken of de concertzaal kleiner kan en of we met minder oefencabines kunnen werken.
In mei 2025 starten we met het participatieproces. Dan kunnen omwonenden meedenken over het ontwerp. Dit gebeurt nadat de plannen definitief zijn en de klankbordgroep is opgericht. Omwonenden worden gevraagd tips en advies te geven over:
- het gebruik van de openbare ruimte
- het beperken van overlast (bezoekers, geluid, fietsparkeren, verkeer, parkeren, laden en lossen)
- kansen voor het versterken van het cultuurkwartier.
Een aantal omwonenden heeft al aangegeven dat ze graag deelnemen aan de klankbordgroep. De eerste bijeenkomst is naar verwachting na de zomer van 2025.
Planning
Hieronder ziet u de globale planning van belangrijke mijlpalen in de besluitvorming:
Behandeling in college van Burgemeester en Wethouders
15 juli 2025
Behandeling in commissie Werk en Middelen (horen en inspreken)*
11 september 2025
Behandeling in commissie Werk en Middelen (vaststellen)
1e kwartaal 2027
Behandelen in gemeenteraad
16 oktober 2025
*Alle inwoners in Leiden kunnen inspreken bij de commissievergadering.
Meer informatie
Contact
Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.