Samen met de stad werkt de gemeente aan het Panoramapark. Een ring van groen en water die parken, sportparken, begraafplaatsen, volks- en stadstuinen, waardevolle natuur, landgoederen, waterlopen, oevers en wijken met elkaar verbindt. Zo ontstaat er een samenhangende groene zone voor mens, dier en natuur.
Leiden is een dichtbebouwde stad die de komende jaren verder groeit. Het is belangrijk om daarbij te investeren in een leefbare en gezonde stad. Panoramapark levert daar een bijdrage aan. Inwoners van Leiden en de regio kunnen hier straks wandelen, sporten, spelen, verblijven en elkaar ontmoeten. Een park waar aandacht is voor de verschillende dieren en planten (biodiversiteit) en aanpassing aan het klimaat (klimaatadaptatie).
Prijsvraag en participatie
Om tot het beste plan te komen, schreef de gemeente in 2024 een prijsvraag uit onder ontwerpbureaus. De ideeën van drie finalisten werden voorgelegd aan de stad en 564 mensen gaven via het participatieplatform doemee.leiden.nl hun mening. De stad en de jury kozen PanoramaPark als winnaar.
Hoe nu verder?
Het projectteam gaat met de bedenkers van PanoramaPark – Polyfern, InnoBeweegLab en Bureau Brick – aan de slag om een start te maken met het plan. Dit betekent dat we de visie van het Panoramapark vaker en breder gaan uitdragen. We bespreken hoe en wanneer we de stad gaan betrekken bij de participatie. Ook gaan we bekijken welke andere projecten binnenkort van start gaan, zodat de visie van het PanoramaPark ook in deze plannen kan worden meegenomen.
Planning
Start onderzoeksfase
voorjaar 2024
Uitslag prijsvraag
voorjaar 2025 – Panoramapark wint prijsvraag
Contact
Meer weten over het project? Stel uw vraag aan het projectteam via tweedegroenering@leiden.nl. U kunt ook bellen naar 14 071 of contact opnemen met de gemeente via het contactformulier.