Parkeergarage Mendelweg

Deelproject van Leiden Bio Science Park

Naturalis wil op een perceel grond aan de Mendelweg Noord op het Leiden Bio Science Park een parkeergarage bouwen. Deze zal naast het parkeren voor bezoekers van het museum ook gebruikt worden door medewerkers en bezoekers van bedrijven en instellingen uit dit deel van het Leiden Bio Science Park. Daarnaast wordt de parkeergarage ingericht als Park & Ride plus voorziening voor bijvoorbeeld een bezoek aan de binnenstad. De parkeergarage is naar verwachting eind 2025 klaar.

De parkeergarage is een voorbeeld van het slim combineren van parkeerbehoeften. Naturalis stimuleert het gebruik van openbaar vervoer. De nieuwe parkeergarage stelt Naturalis in staat om bezoekers die met de auto komen aantrekkelijke faciliteiten te bieden direct naast het museum. Het is de bedoeling dat voor de bezoeker de museumbeleving van Naturalis al bij het kopen van een ticket, de reis en dus ook het parkeren begint. Als de parkeergarage klaar is, tovert Naturalis de huidige parkeerplaats naast het museum om tot een openbare biodiverse museumtuin met educatieve elementen.

Ruimte voor medewerkers van het Bio Science Park

De parkeergarage biedt dus ook ruimte voor personeel en medewerkers van bedrijven en instellingen in het oostelijk deel van het Leiden Bio Science Park.

Park & Ride plus pilot

Bovendien wordt de parkeergarage uitgerust als ‘Park & Ride plus pilot’, een proef in het kader van de Agenda Autoluwe Binnenstad. De pilot houdt in dat de garage ook beschikbaar is voor bezoekers van bijvoorbeeld de Leidse binnenstad. Bezoekers kunnen hun auto in de garage parkeren en hun reis bijvoorbeeld met een ander vervoermiddel vervolgen. Zo kunnen zij na het parkeren gebruik maken van een deelfiets of overstappen op het openbaar vervoer.

Reconstructie Mendelweg

Met de verkoop van het kavel en de bebouwing van deze grond wil de gemeente ook de openbare inrichting verbeteren. In het project Reconstructie Mendelweg wordt hier een keerlus gerealiseerd, zodat de bezoekersstroom en touringcars van Naturalis en de vrachtwagens die bij het naastgelegen bedrijf laden en lossen, elkaar minimaal hinderen.

Planning

Start bouw

Medio 2024

Oplevering parkeergarage

Zomer 2025

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Hoofdproject:

Leiden Bio Science Park

Het Leiden Bio Science Park is belangrijk voor Leiden als internationale kennisstad. Tot 2025 komen er steeds meer bedrijfsgebouwen, woningen...