Centraal loket ontheffingen voor zero-emissiezones

18 maart 2024

Leiden is één van de dertig steden waar een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s geldt vanaf 1 januari 2025. Om te zorgen dat in alle steden met een zero-emissiezone dezelfde voorwaarden gelden en de aanvragen effectief en efficiënt worden afgehandeld, kunnen ondernemers straks een ontheffing aanvragen via het centraal loket ontheffingen. Op maandag 30 oktober 2023 heeft gemeente Leiden de intentieovereenkomst voor dit centraal loket ontheffingen ondertekend.

Bij de invoering van de zero-emissiezones geldt er een overgangsregeling. Zo hebben nieuwere en schonere bestel- en vrachtauto’s langer toegang tot de zero-emissiezone. Andere voertuigen hebben geen toegang tot de zero-emissiezone, omdat ze een te lage emissieklasse hebben of te oud zijn. Hierop worden soms wel uitzonderingen gemaakt met vrijstellingen en ontheffingen.

Ondernemers die weinig in de zones komen, kunnen bijvoorbeeld een dagontheffing aanvragen. Ook wordt er rekening gehouden met lange levertijden van bestelde emissieloze voertuigen en dat specialistische voertuigen nog niet emissieloos te krijgen zijn. Meer informatie over alle soorten ontheffingen en vrijstellingen staat op opwegnaarzes.nl/vrijstellingen. Ook met de komst van het centraal loket blijft maatwerk door de gemeente mogelijk.

Het RDW krijgt de opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het centraal loket ontheffingen te bouwen en te beheren. Het is de bedoeling dat het centraal loket uiterlijk 1 juli 2024 klaar is.