Nieuwe regels weesfietsen: meer plek in het rek!

Dit nieuwsbericht is verlopen.
14 december 2023, 11:47

Per 1 januari 2024 geldt een uitbreiding van de regels voor weesfietsen. Nu is het nog zo dat alleen in het stationsgebied van Leiden Centraal fietsen maximaal twee weken mogen blijven staan. Door weesfietsen op meer plekken te kunnen opruimen, ontstaat er meer plek in het rek. Hierdoor wordt het parkeren van de fiets makkelijker.

Ook op rommelige plekken waar veel weesfietsen staan, kunnen die nu opgeruimd worden.

De nieuwe regels zijn:

  • In de stationsgebieden Leiden Centraal, De Vink en Lammenschans mogen fietsen maximaal twee weken aaneengesloten op dezelfde plek staan.
  • In de rest van Leiden mogen fietsen maximaal vier weken aaneengesloten op dezelfde plek staan.

Voor dit laatste geldt dat de gemeente met name controleert op drukke, rommelige plekken.

Hoe werkt het?

Fietsen worden met een label aan het stuur aangemerkt als weesfiets. Als een fiets, nadat het label is aangebracht, er na twee of vier weken nog steeds staat, verhuist deze naar het fietsdepot (Willem Barentszstraat 20). Fietseigenaren kunnen hun fiets daar tegen betaling ophalen.

Fietsen worden maximaal 42 dagen bewaard. Als een fiets na die 42 dagen niet is opgehaald, wordt deze opgeknapt door het Warenhuis en weer verkocht, of opgehaald door de ijzerboer. De opbrengsten worden onder meer gebruikt voor de handhaving van het fietsparkeren.

Burgemeester Peter van der Velden: “Onze fietsparkeerplekken raken steeds voller. Sommige geparkeerde fietsen zijn daar achtergelaten. Die nemen onnodig veel ruimte in. Door juist die tweewielers weg te halen, komt er meer plek. Dat is natuurlijk fijn voor fietsers, maar ook voor andere gebruikers van onze openbare ruimte. Wees gerust, we gaan natuurlijk niet lukraak fietsen wegplukken uit de stad. We richten ons uitsluitend op fietsen die echt al heel lang niet meer gebruikt worden.”