Geef elkaar de ruimte

11 oktober 2024, 10:48

In Leiden willen we dat iedereen mee kan doen. Ook op straat. Daarom geven we elkaar de ruimte. De gemeente Leiden voert verschillende projecten uit om ruimte te maken in de stad. Zodat iedereen zich veilig kan bewegen in het verkeer. Maar hulp van inwoners, bezoekers en ondernemers is hard nodig. Iedereen kan meehelpen! Houd de stoep vrij. Minimaal 1,5 meter, meer mag natuurlijk ook.

We zien in Leiden maar al te vaak kort of lang geparkeerde fietsen op plekken waar ze in de weg staan. Daardoor kunnen voetgangers soms niet op de stoep lopen, maar moeten de autoweg op. Vanaf donderdag 10 oktober wijst Green Graffiti op de Breestraat op het vrijhouden van de stoep. Ook ondernemers op de Breestraat helpen mee met het uitdragen van de boodschap. Zij hangen posters achter hun winkelraam met de boodschap ‘Geef elkaar de ruimte’. Zo houden we samen onze stad verkeersveilig en stoepen bereikbaar. Want we willen dat iedereen zich veilig kan bewegen in het verkeer, met of zonder rolstoel, kinderwagen, rollator of blindenstok.

Op donderdag 10 oktober legden wethouder Ashley North (Mobiliteit), Lucia Langerak (Platform Gehandicapten) en Gijs Holla (Centrummanager) de laatste hand aan de Green Graffiti op de Breestraat.   

Maak ook ruimte voor Leiden

Leiden werkt op allerlei manieren aan een veilige en toegankelijke stad. Zo zorgt het project Ruimte op Straat voor toegankelijke en veilige stoepen door het vervangen van autoparkeren door fietsparkeren. De binnenstad richten we autoluw in, zodat fietsers en voetgangers de ruimte krijgen om zich veiliger te kunnen bewegen. Ook worden twee nieuwe fietsenstallingen in de binnenstad gebouwd; zo ontstaat steeds meer ruimte op straat voor de voetganger. Bij het anders inrichten van straten is het uitgangspunt brede en toegankelijke stoepen , zoals ook staat in het Leidse voetgangersbeleid.

Iedereen doet mee

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp in Leiden, zeker tijdens het Jaar van de Voetganger en in de Week van de Toegankelijkheid. We willen dat iedereen mee kan doen. De Green Graffiti-actie is onderdeel van meer uitingen om inwoners, bezoekers of ondernemers te wijzen op een veilige en obstakelvrije route voor iedereen. Deze winter is er een actie, waarbij voorbijgangers gewezen worden op het vrijhouden van de geleidelijn voor slechtziende en blinde mensen. In het voorjaar volgt een actie, waarbij we terrasbezoekers wijzen op het vrijhouden van de doorgang.