Energietransitie in Leiden

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk minder broeikasgassen, zoals CO2, uit te stoten. Dat betekent ook stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. In plaats daarvan gaan we gebruikmaken van schonere warmte- en energiebronnen. Deze verandering van fossiele energie naar duurzame energie wordt ‘energietransitie’ genoemd.

Leiden in 2050 energieneutraal

Ook Leiden is volop bezig met de vraag: hoe zorgen we er voor dat Leiden in 2050 energieneutraal en CO2-vrij is? We doen dat op 3 manieren:

  1. Energie besparen
  2. Duurzame energie opwekken
  3. De stad aardgasvrij maken

Warmtevisie

In de in 2022 opnieuw vastgestelde Transitievisie Warmte staat dat Leiden inzet op een mix van duurzame warmtebronnen als andere mogelijkheden voor aardgas. Via grotere en kleinere warmtenetten kan deze warmte geleverd worden aan woningen en bedrijfspanden. Hoe dat er in 2050 precies uit komt te zien bepalen we de komende jaren samen met onze bewoners en ondernemers.

Oplossing per wijk

De overstap gaat natuurlijk niet van de één op de andere dag. Daarom is er onderzoek gedaan naar hoe we dit in Leiden het beste kunnen doen. Op de interactieve kaart kunt u zien welke warmteoplossing de gemeente verwacht per wijk en wanneer. Die oplossingen liggen nog niet vast. Ook zullen niet elke woning en gebouw in de wijk op dezelfde oplossing overstappen. Lees meer over de wijkaanpak warmtetransitie

Zelf aan de slag

De omschakeling naar schonere energie begint met energiebesparing. De energie die we niet verbruiken, hoeft ook niet (duurzaam) opgewekt te worden. Zelf aan de slag met energie besparen in uw huis, of samen met de straat of de buurt? Kijk op GaGoed Leiden.

Vol stroomnet

De vraag naar stroom stijgt. Dat komt door de bouw van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen. Maar ook de overstap van aardgas naar elektriciteit, meer gebruik van zonnepanelen en elektrische auto’s. In Leiden raakt op momenten dat er veel stroom wordt gevraagd of aangeboden het stroomnet overbelast. Dit heet netcongestie.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Voor ondernemers in sommige delen van Leiden heeft netcongestie al gevolgen. Het gaat om ondernemers die een nieuwe of een grotere grootverbruikersaansluiting nodig hebben.

Nieuwe aanvragen voor een grootverbruikersaansluiting komen op de wachtlijst van netbeheerder Liander. Een aansluiting is pas mogelijk als Liander het stroomnet heeft uitgebreid. Of als deze beter wordt benut. Bekijk op de website van Liander waar de knelpunten op het stroomnet zijn. Ook leest u meer over de oplossingen waar Liander aan werkt.

Wat kunt u als ondernemer doen?

Hebt u binnenkort een nieuwe (tijdelijke) aansluiting nodig? Of wilt u een uitbreiding van uw huidige contract? Doe dan zo snel mogelijk zelf een aanvraag bij Liander.

In een aantal gevallen kunnen we u daarnaast als gemeente helpen. We kunnen u bijvoorbeeld meer inzicht geven in het probleem of zoeken naar mogelijkheden binnen uw bestaande aansluiting. Of we brengen u in contact met bedrijven die naar een gezamenlijke oplossing zoeken op bedrijventerreinen.

Mail uw vraag naar netcongestie@leiden.nl. We nemen dan contact met u op.

Meer informatie

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Documenten

Nieuws

Vol stroomnet: wachtlijst nieuwe en grotere aansluitingen

Vanaf 10 oktober is het elektriciteitsnet in Leiden overbelast voor bedrijven die veel stroom gebruiken. Voorlopig kan Liander geen nieuwe grote stroomgebruikers aansluiten.

Jaarrapportage Energietransitie 2023

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Jaarrapportage Energietransitie 2023 vastgesteld. In de rapportage staan de uitgevoerde activiteiten van het afgelopen jaar beschreven.

Ministerie en gemeenten maken afspraken over het duurzamer maken van VvE’s

Er zijn landelijke afspraken gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en verschillende gemeenten om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen duurzamer te worden. De gemeente Leiden doet mee aan deze samenwerking.

Stevenshof wordt met elektrisch koken nog duurzamer

In vijf wijken in Leiden worden plannen gemaakt om over te stappen van aardgas op schonere energie. Een van die wijken is de Stevenshof.