Verhuizen naar Nederland uit het buitenland

Verhuist u (weer) naar Nederland en gaat u in de gemeente Leiden wonen? Maak dan binnen 5 werkdagen na uw verhuizing een afspraak met de gemeente.

Doe dit ook als u tijdelijk in Nederland komt wonen. Dit is een 'aangifte eerste inschrijving'.

Regels bij aangifte eerste inschrijving

• U woont het komend half jaar minimaal 4 maanden in Nederland.
  • U heeft een geldige verblijfsvergunning of u heeft de nationaliteit van een land uit de Europese Economische Ruimte of Zwitserland.
  • U komt zelf naar de balie.
  • Verhuizen er gezinsleden mee? Bijvoorbeeld een partner of kinderen? Dan moeten zij ook de aangifte eerst inschrijving doen. Daarvoor moeten ze een eigen afspraak maken.

Verhuizen vanuit Caribisch Nederland?

Verhuist u naar Nederland vanuit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, of de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan moet u een verhuisbericht laten zien aan de gemeente Leiden. Dit is een bewijs van uitschrijving uit dit land of deze bijzondere gemeente. Hierin staat dat u naar Nederland verhuist.

Student van de Universiteit Leiden

Verhuist u naar Nederland voor een studie aan de Universiteit Leiden? Gebruik de checklist van de Engelstalige website van de universiteit.

Registratie Niet-Ingezetenen

Bent u geen Nederlander en blijft u maximaal 4 maanden in de gemeente Leiden? Schrijf u dan in in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). U ontvangt dan een burgerservicenummer (BSN). U heeft een BSN nodig om in Nederland te kunnen werken of studeren.