Vluchtelingen en asielzoekers

De gemeente Leiden biedt opvang aan Oekraïense ontheemden, vluchtelingen en asielzoekers. De gemeente helpt ook met de inburgeren in de Nederlandse samenleving.

Asiel aanvragen en inburgeren

Wilt u asiel aanvragen? Of wilt u Nederlander worden? Meldt u dan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De IND regelt de asielprocedure. De IND verleent een verblijfsvergunning of wijst een asielverzoek af.

Voor begeleiding en hulp tijdens de asielprocedure kunt u terecht bij VluchtelingenWerk. Of kijk op de website van RefugeeHelp.

Woont u in Nederland en hebt u een verblijfsvergunning? Dan moet u verplicht inburgeren

Opvang vluchtelingen en asielzoekers

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA)  is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in Nederland. Ook in de gemeente Leiden.

Opvang Oekraïense ontheemden

De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Leiden vangt op verschillende locaties ruim 600 Oekraïense ontheemden op. Ook vangen inwoners van Leiden Oekraïense ontheemden thuis op. Ongeveer 100 Oekraïense ontheemden maken gebruik van die mogelijkheid.

Opvanglocaties in Leiden

Gooimeerlaan 25

Op het terrein van de voormalige brandweerkazerne gaat de gemeente tijdelijke woningen bouwen. In deze woningen vangen we vanaf het 2e kwartaal van 2025 Oekraïense ontheemden op.

Later komen andere doelgroepen op de Gooimeerlaan wonen. Het gaat om mensen die moeilijk een huis kunnen vinden. Zoals statushouders, mensen die uit de maatschappelijke opvang komen en jongeren.

Archimedeslaan 29

Op de Archimedesweg 29 vangen we ongeveer 200 vluchtelingen op. Dit zijn voornamelijk Oekraïense ontheemden. Deze locatie blijft bestaan tot en met juni 2029.

Houtlaan 55 (voormalig kantoorgebouw van Alrijne Ziekenhuis)

Op deze plek wonen studenten die in de regio een zorgopleiding volgen of daarmee willen starten. Ook wonen er mensen die al werken in een baan in de zorg. Hieronder vallen ook mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) die bezig zijn met een leer/zorgtraject.

Sinds begin 2022 wonen er ook ongeveer 200 Oekraïense ontheemden Deze opvang blijft bestaan totdat de Gooimeerlaan 25 open gaat.  

Lange Mare 43

In dit voormalige hotel vangt de gemeente ongeveer 96 Oekraïense ontheemden op. 
De gemeente Leiden heeft besloten dat deze opvanglocatie open blijft tot 31 januari 2026. Dat is nodig omdat het nog steeds oorlog is in Oekraïne. En er zijn weinig andere opvangplekken in de stad.

Witte Rozenstraat 21

Op de Witte Rozenstraat vangen we ongeveer 100 Oekraïense ontheemden op. Het gaat om Oekraïense gezinnen. Deze opvangplek blijft ongeveer anderhalf jaar open.

Opvanglocatie Haagse Schouwweg 8 a tot en met 8n

Sinds 13 februari 2023 vangen we aan de Haagse Schouwweg 8a tot en met 8n asielzoekers op. Hier kunnen maximaal 340 asielzoekers terecht. Deze locatie is voor opvang beschikbaar tot en met 2028. Daarna gaat de geplande gebiedsontwikkeling van Westerpoort op deze locatie van start.

Opvanglocatie Paardewei

De gemeente is van plan asielzoekers te gaan opvangen op de locatie Paardewei. Deze plek ligt tussen de Plesmanlaan en de Haagse Schouwweg. Het college heeft een overeenkomst gesloten met het COA voor de tijdelijke opvang van ongeveer 404 asielzoekers. Hieronder zijn maximaal 76 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Deze locatie is een uitbreiding van de tijdelijke opvang aan de Haagse Schouwweg 8a tot en met 8n.

3 Octoberhal

In de 3 Octoberhal verblijven ongeveer 125 asielzoekers. Deze hal blijft open als noodopvang tot en met 31 december 2025.

Boerhaavelaan 31

Hier vangt de gemeente 11 alleenstaande minderjarige statushouders op. Deze jongeren krijgen intensieve begeleiding door Jeugdformaat. Dat doet Jeugdformaat in opdracht van Nidos die de wettelijke voogdijtaak heeft.