Herbruikbare statiegeldbekers

Na een aantal jaar waarin het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers al verplicht was voor evenementen op één locatie met meer dan 200 bezoekers en de succesvolle invoering van de herbruikbare statiegeldbekers bij Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober 2019 is het vanaf 2020 bij alle evenementen in de openbare ruimte verplicht om herbruikbare statiegeldbekers met statiegeld te gebruiken.

Waarom herbruikbare statiegeldbekers?

Vanaf 2021 wordt vanuit Europa het gebruik van wegwerpplastic teruggedrongen. Vooruitlopend hierop wil de gemeente al gaan werken met herbruikbare statiegeldbekers. Hiermee wil de gemeente de wegwerpcultuur van plastic producten voor eenmalig gebruik tegengaan en tegelijkertijd ook de hoeveelheid zwerfafval beperken. Wist u dat het gebruik van één statiegeldbeker tot wel 200 wegwerpbekers kan besparen? En dat tot wel 85% van het afval op een evenement uit plastic bestaat? Het gebruik van statiegeldbekers betekent dus niet alleen minder weggooien, maar ook een veel schoner evenement.

In de praktijk

Statiegeldbekers zijn harde plastic bekers die hergebruikt kunnen worden. Een consument betaalt bij de aankoop van de eerste consumptie statiegeld voor de beker. Bij het halen van een volgende consumptie levert de consument de beker in en krijgt een nieuwe beker. Verlaat de consument het evenement? Dan levert hij de beker in en krijgt het statiegeld terug.

Spelregels

  • Alle drank moet in statiegeldbekers geserveerd worden, inclusief warme drank.
  • De regels gelden ook voor standplaatsen op warenmarkten, niet alleen voor evenementen.
  • Het is niet toegestaan om flesjes of blikjes aan bezoekers te verkopen. Dranken moeten worden uitgeschonken in statiegeldbekers.
  • Het is verplicht om een afvalbak bij een standplaats neer te zetten.

Organisatoren / ondernemers

Bij de stadsbrede evenementen – Koningsdag, Lakenfeesten, WinterWonderWeken en Leids Ontzet – zijn er vaste statiegeldbedragen die organisatoren moeten hanteren: € 1 per beker en € 5 per pitcher. Bij alle niet-stadsbrede evenementen moet een minimaal statiegeldbedrag van € 1 per beker worden gehanteerd. Het blijkt dat met € 1 statiegeld gemiddeld 95% van de bekers teruggebracht wordt. Zo dringen we samen de hoeveelheid zwerfafval terug.

Stadsbrede evenementen

Bij de viering van stadsbrede evenementen zoals Koningsdag, de Lakenfeesten en Leidens Ontzet wordt er gebruikgemaakt van één systeem voor statiegeldbekers waar alle organisatoren, horecaondernemers en standplaatshouders bij aan kunnen sluiten. Dit houdt in dat bekers die bij de ene locatie worden gekocht ergens anders in de stad weer ingeleverd kunnen worden voor een nieuwe consumptie of om statiegeld terug te krijgen. Zo houden we het klantvriendelijk en komt er minder afval op de grond terecht.
Centrummanagement Leiden draagt, samen met de partners uit de werkgroep LeidsGlas, zorg voor de projectcoördinatie om het gebruik van de statiegeldbekers op de stadsbrede evenementen goed te regelen. Lees hier meer over op www.laatmenietvallen.nl.

Meer informatie

Hebt u vragen over het werken met statiegeldbekers? Neem voor advies en/of vragen contact op met het Evenementenloket. Dit kan door te bellen naar 14 071.

Wilt u meer weten over het gebruik van statiegeldbekers voor evenementen? Dan kunt u terecht bij info@leidsglas.nl. Zie ook Centrum Management Leiden.

Veelgestelde vragen