Koninklijke onderscheiding (lintje)

Heeft iemand veel voor de maatschappij gedaan en wilt u die persoon voordragen voor een koninklijke onderscheiding? Dien de aanvraag dan in bij de gemeente waar de kandidaat woont.

Aanvragen

Wilt u iemand die in Leiden woont, voordragen voor een koninklijke onderscheiding? Laat dit dan weten aan de gemeente door het invullen van een kort online verzoekformulier.

De gemeente onderzoekt of het inderdaad bijzonder genoeg is voor een voordracht voor een koninklijke onderscheiding. Bijna altijd wordt u daarover gebeld. Daarna krijgt u een link naar het complete online voorstelformulier.

Wanneer u als aanvrager uw werk hebt gedaan, begint achter de schermen een uitgebreide advies- en beslisprocedure. De minister bepaalt uiteindelijk of de kandidaat de koninklijke onderscheiding krijgt. De gemeente brengt u op de hoogte van het besluit.

Liever niet online?

U kunt ook een voorstelformulier downloaden en offline invullen. Als u dat wilt, kunt u het formulier printen, met de hand invullen en per post opsturen. Neem voordat u dit doet wel eerst contact op met de afdeling Kabinetszaken. Bel 14071 of mail stuur een bericht via het contactformulier. Een medewerker legt u uit wat u moet doen om de voordracht in te dienen. 

Hoelang duurt het?

De behandeling van een voorstel kost veel tijd. Na aanvraag duurt het minimaal 6 maanden tot de uitreiking van een koninklijke onderscheiding. Daarom is het belangrijk om de onderscheiding op tijd aan te vragen.

  • Wilt u dat de onderscheiding tijdens de ‘lintjesregen’ voor Koningsdag wordt uitgereikt? Dien het voorstel dan vóór 1 juli in het jaar ervoor bij de gemeente in.
  • Gaat het om een uitreiking tijdens een andere gelegenheid? Dan moet u het voorstel minimaal 6 maanden van tevoren naar de gemeente sturen.