Herbruikbare statiegeldbekers

Het is bij alle evenementen in de openbare ruimte verplicht om herbruikbare statiegeldbekers met statiegeld te gebruiken.

Waarom herbruikbare statiegeldbekers?

De gemeente Leiden werkt met herbruikbare statiegeldbekers om minder wegwerpplastic te gebruiken. Ook beperkt het gebruiken van herbruikbare bekers de hoeveelheid zwerfafval. Wist u dat het gebruik van één statiegeldbeker tot wel 200 wegwerpbekers kan besparen? En dat tot wel 85% van het afval op een evenement uit plastic bestaat? Het gebruik van statiegeldbekers betekent dus niet alleen minder weggooien, maar ook een veel schoner evenement.

In de praktijk

Statiegeldbekers zijn harde plastic bekers die opnieuw gebruikt kunnen worden. Een consument betaalt bij de aankoop van de eerste consumptie statiegeld voor de beker. Bij het halen van een volgende consumptie levert de consument de beker in en krijgt een nieuwe beker. Verlaat de consument het evenement? Dan levert hij de beker in en krijgt het statiegeld terug.

Regels

  • Alle drank moet in statiegeldbekers geserveerd worden, inclusief warme drank.
  • De regels gelden ook voor standplaatsen op warenmarkten, niet alleen voor evenementen.
  • Het is niet toegestaan om flesjes of blikjes aan bezoekers te verkopen. Dranken moeten worden uitgeschonken in statiegeldbekers.
  • Het is verplicht om een afvalbak bij een standplaats neer te zetten.

Organisatoren / ondernemers

Bij de stadsbrede evenementen – Koningsdag, Lakenfeesten en Leidens Ontzet – zijn er vaste statiegeldbedragen die organisatoren moeten hanteren: € 1 per beker en € 5 per pitcher. Voor € 0,50 extra bij het eerste drankje krijgt de bezoeker een Startbeker. Met deze bijdrage wordt het statiegeldbekersysteem van de stad ondersteund en dragen alle feestgangers bij aan een duurzamer en betaalbaar evenement. Als de Startbeker terug wordt gebracht bij de bar, hoeft de bezoeker deze € 0,50 niet opnieuw te betalen. Zo houden we de stad schoon en het feest betaalbaar!

Bij alle niet-stadsbrede evenementen moet een minimaal statiegeldbedrag van € 1 per beker worden gehanteerd. Het blijkt dat met € 1 statiegeld gemiddeld 95% van de bekers teruggebracht wordt. Zo dringen we samen de hoeveelheid zwerfafval terug.

Stadsbrede evenementen

Bij de viering van stadsbrede evenementen zoals Koningsdag, de Lakenfeesten en Leidens Ontzet wordt er gebruikgemaakt van één systeem voor statiegeldbekers waar alle organisatoren, horecaondernemers en standplaatshouders bij aan kunnen sluiten. Dit houdt in dat bekers die bij de ene locatie worden gekocht ergens anders in de stad weer ingeleverd kunnen worden voor een nieuwe consumptie of om statiegeld terug te krijgen. Zo houden we het klantvriendelijk en komt er minder afval op de grond terecht.
Centrummanagement Leiden draagt, samen met de partners uit de werkgroep LeidsGlas, zorg voor de projectcoördinatie om het gebruik van de statiegeldbekers op de stadsbrede evenementen goed te regelen. Lees hier meer over op www.laatmenietvallen.nl.

Meer informatie

Hebt u vragen over het werken met statiegeldbekers? Neem voor advies en/of vragen contact op met het Evenementenloket. Dit kan door te bellen naar 14 071.

Wilt u meer weten over het gebruik van statiegeldbekers voor evenementen? Dan kunt u terecht bij info@leidsglas.nl. Zie ook Centrum Management Leiden.

Statiegeldbekers worden ingezet om de wegwerpcultuur tegen te gaan en zwerfafval te voorkomen. Wist u dat het gebruik van één herbruikbare beker tot wel 200 wegwerpbekers kan besparen? En dat tot wel 85% van het afval op een evenement uit plastic bestaat? Het gebruik van statiegeldbekers betekent niet alleen minder weggooien, maar ook een veel schoner evenement.

Statiegeldbekers zijn harde plastic bekers die herbruikbaar zijn. Een consument betaalt bij aankoop van de eerste consumptie statiegeld voor de beker. Bij het halen van een volgende consumptie levert de bezoeker de beker in en krijgt hij een nieuwe beker. Verlaat de bezoeker het evenement? Dan levert hij de beker in en krijgt het statiegeld terug.

Alle vergunninghouders van een evenementen- of buitentapvergunning zijn verplicht om met statiegeldbekers te werken. Bij stadsbrede evenementen geldt dit ook voor alle markt- en standplaatsvergunningen. De enige uitzondering geldt voor kleinschalige straatfeesten en buurtbarbecues.

U dient minimaal € 1 statiegeld te vragen voor een beker. Het blijkt dat met € 1 statiegeld gemiddeld 95% van de bekers teruggebracht wordt. Als een bezoeker de beker inlevert, moet hij dus ook weer minimaal € 1 terugkrijgen.

Ja, zowel koude als warme dranken moeten in statiegeldbekers geserveerd worden. Veel herbruikbare bekers zijn geschikt voor warme dranken en sommige leveranciers bieden bekers aan die speciaal bedoeld zijn voor warme dranken. Sommige leveranciers bieden ook speciale statiegeldbekers voor wijn. Check bij uw leverancier welke bekers geschikt zijn voor warme dranken.

Het is niet meer toegestaan om drank in blikjes of flesjes aan bezoekers te verkopen. Wij raden u aan om grootverpakkingen te kopen in plaats van kleine flesjes en blikjes, omdat dit milieuvriendelijker en voordeliger is. Gebruikt u toch flesjes of blikjes? Dan moet u deze in statiegeldbekers uitschenken.

Ja, ook voor eetkraampjes is het niet toegestaan om flesjes en blikjes aan bezoekers te verkopen. Alle drank moet in statiegeldbekers worden uitgeschonken.

Onder stadsbrede evenementen in Leiden vallen Koningsdag, de Lakenfeesten, 2-3 oktober en de Winter Wonder Weken. Tijdens deze evenementen wordt er met één gezamenlijk statiegeldbekersysteem gewerkt. Dat betekent dat bezoekers die een drankje kopen, de statiegeldbeker bij alle barren in de stad weer voor statiegeld kunnen inleveren. U dient dus ook statiegeldbekers van andere ondernemers in te nemen. Bij deze evenementen is het voor alle barren verplicht om € 1 statiegeld te vragen + € 0,50 toeslag voor de Startbeker. De leverancier weet hoeveel statiegeldbekers u aan het begin van het evenement hebt gekregen en telt na afloop hoeveel u hebt ingenomen. Zo wordt het statiegeld aan het eind verrekend zodat u geen extra kosten maakt door het innemen van bekers van andere barren.

Dit hangt ervan af of u uw bekers wel of niet gaat spoelen. Spoelt u deze niet en laat u dit in een industriële wasstraat doen, ga dan uit van het aantal consumpties dat u verwacht te verkopen. Spoelt u de bekers wel, dan hebt u waarschijnlijk aan anderhalf keer uw bezoekersaantal genoeg bij het gebruik van één bar. Hoe meer barren, hoe meer bekers u nodig heeft om te voorkomen dat één van uw barren zonder bekers komt te zitten. De leverancier van de bekers kan, indien nodig, ook meedenken over de benodigde hoeveelheid.

U kunt voor uw evenement bekers huren of kopen. Er zijn verschillende leveranciers die geschikte bekers aanbieden. Wij raden u aan om bekers te huren bij Greencups. Dit is de bekerleverancier voor stadsbrede evenementen. Als u uw eigen evenement organiseert, kunt u ook bij deze leverancier terecht om bekers te huren. Soms kunt u ook bij brouwers bekers huren. Als u bekers koopt, kunt u mogelijke sponsors benaderen die hun logo op de bekers zetten.

Bij eerdere evenementen is gebleken dat statiegeldpitchers goed werken en populair zijn onder bezoekers. Hiervoor kunt u ook bij Greencups terecht. Voor statiegeldpitchers kunt u een hoger statiegeldbedrag vragen, bijvoorbeeld € 5.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg kleingeld in de kas zit om het statiegeld terug te kunnen betalen aan bezoekers. Het is ook mogelijk om in plaats van met contant geld te werken, te regelen dat bezoekers het statiegeld terug kunnen pinnen. Er zijn verschillende kassasystemen te huur waarmee dit kan. Het voordeel van een kassasysteem is dat eventuele rekenfouten van personeel voorkomen worden.

De statiegeldbekers nemen meer ruimte in beslag dan plastic wegwerpbekers. Houd er verder rekening mee dat de bekers een waarde vertegenwoordigen. Zorg dus dat ze niet makkelijk te pakken zijn door bezoekers. Zet bekers als ze ingeleverd worden weer op maat gesorteerd in de juiste kratten terug. Dat bespaart tijd bij het tellen van de bekers na afloop van het evenement. U kunt kiezen voor een andere baropstelling met een apart inleverpunt voor de statiegeldbekers. In het kader van klantvriendelijkheid kunt u ervoor kiezen om het innamepunt van de statiegeldbekers langer open te houden dan de bar. Dan kunnen klanten die aan het eind van het evenement een laatste drankje hebben besteld de statiegeldbeker ook nog inleveren. Het is toegestaan om de bar langer open te houden voor het innemen van de bekers.

Dit hangt ervan af hoeveel statiegeldbekers u nodig hebt en of u de bekers koopt of huurt. Verder verschillen de kosten per leverancier. Bespreek ook met uw leverancier wat u betaalt voor ongeopende kratten. U betaalt huurkosten plus eventuele transportkosten. Het schoonmaken van de bekers na afloop van het evenement is meestal al inbegrepen in deze kosten. Bij stadsbrede evenementen spant de werkgroep zich in voor een zo laag mogelijke prijs.

Bezoekers die bekers kwijtraken hebben het statiegeld al betaald. Daarom maakt u geen extra kosten als bezoekers de statiegeldbekers niet terugbrengen.

Houd er rekening mee dat er extra personeel nodig is om de bekers samen met de leverancier te tellen op het moment dat de bekers gebracht en gehaald worden en om de bekers te sorteren als er meerdere soorten of formaten gebruikt worden. Verder is er extra personeel nodig om de bekers te spoelen als u ervoor kiest om dit tijdens het evenement te doen. U hebt daarentegen waarschijnlijk minder schoonmaakpersoneel nodig. Verder kunt u besparen op het aantal afvalbakken en de afvalinzamelaar.

Er is een aantal manieren waarop u (een deel van) uw kosten kunt dekken. U kunt hier bijvoorbeeld aan het volgende denken:

• Na afloop van uw evenement kunt u uw bezoekers de keuze geven: de beker inruilen voor statiegeld of de beker doneren aan uw evenement.
• Het gebruik van statiegeldbekers zorgt voor aanzienlijk minder afval. Zo kunt u besparen op de schoonmaakkosten van het terrein. Verder kunt u ervoor kiezen minder vuilnisbakken te huren en een kleinere (pers)container.