Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een document voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Met het paspoort kan buiten Nederland gereisd worden, maar niet naar het land van herkomst. Het vluchtelingenpaspoort is ook een identiteitsbewijs.

Voorwaarden

 • u hebt als vluchteling geen paspoort van uw eigen land.
 • u hebt een geldige verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd.
 • u bent ingeschreven in de Wet basisregistratie personen (BRP) bij de gemeente Leiden.

Aanvragen

Maak online een afspraak om een vluchtelingenpaspoort aan te vragen.

Kunt of wilt u dit niet online regelen? Bel dan 14 071 om een afspraak te maken.

Meenemen

 • Uw verblijfsdocument en al uw andere reisdocumenten.
 • Een pasfoto die niet eerder is gebruikt. Aan deze foto worden speciale eisen gesteld. Bekijk deze op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
 • Voor kinderen onder de 18 jaar: beide (pleeg)ouders moeten toestemming geven. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier (pdf, 52 kb).

  U kunt het formulier ook invullen en ondertekenen aan de balie.

€ 63,40

5 werkdagen. U moet het reisdocument zelf afhalen bij de balie. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Hebt u snel een paspoort nodig? Dan kunt het met spoed aanvragen. Als u het paspoort voor 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. U betaalt dan € 57,05 extra. Hebt u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Bij verlies of diefstal van uw vluchtelingenpaspoort kunt u een nieuwe aanvragen aan de balie van de gemeente Leiden. Vul een vermissingsverklaring in aan de balie. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. Bent u het document in het buitenland kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Bij een vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

 • Om recht te hebben op een vluchtelingenpaspoort dient u door de Verenigde Naties (VN) erkend te zijn als vluchteling. U kunt zich in Nederland als vluchteling laten erkennen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
 • Er zit een chip in het paspoort waarop uw vingerafdrukken worden opgeslagen. Daarvoor worden uw vingerafdrukken afgenomen als u het paspoort aanvraagt. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te laten nemen.
 • Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus.